Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Södra Esplanadens loppis kan få flytta till Stortorget

Loppisen på Södra Esplanaden har tappat försäljare under flera år. Nu kan loppisen få flytta till Stortorget eller Domkyrkoplatsen.

Loppisen på Södra Esplanaden lockar allt färre.Bild: Sandra Henningsson
Sedan toppåret 2013 har allt färre försäljare sökt sig till Södra Esplanaden på lördagsmorgnarna. Då sålde kommunen 3694 platser under perioden maj-september. Förra året var den siffran endast 607.
Från tekniska förvaltningens sida tror man att nedgången framför allt beror på ökad konkurrens från andra loppisar, främst den stora bakluckeloppis som 2013 öppnade vid trafikplatsen Lund S, precis på andra sidan gränsen till Staffanstorps kommun.
Även det nya bokningssystem som infördes 2016 anses av somliga, bland annat tekniska nämndens ordförande Jan Annerstedt (FNL), vara en viktig orsak till loppisens nedgång.
Nu kommer idéer om hur den negativa trenden ska kunna brytas.
Enligt ett förslag från tjänstemännen på tekniska förvaltningen skulle bokningssystemet kunna slopas och principen ”först till kvarn” istället tillämpas. Samtidigt skulle avgiften för att sätta upp ett stånd försvinna.
Dessutom vädrar tjänstemännen tankar på att flytta loppisen, till exempelvis Stortorget eller Domkyrkoplatsen. Det behöver dock i så fall utredas vidare, men det skulle – under förutsättning att inget oförutsett händer – kunna vara möjligt att flytta loppisen redan till våren 2020.
Frågan kommer att diskuteras av politikerna i tekniska nämnden på tisdag i nästa vecka. Om taxan för en loppisplats ska avskaffas måste det beslutet även godkännas av kommunfullmäktige.
Gå till toppen