Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

V vill stoppa kommunens inköp av städtjänster

Vänsterpartiet vill att Malmö stad låter egna lokalvårdare sköta all kommunens städning och fönsterputsning. Det skulle stoppa upphandling av städtjänster motsvarande 127 miljoner kronor.

Vänsterpartiet är i grunden motståndare till att kommuner handlar upp tjänster av privata företag. I en ny motion riktar partiet in sig på de städtjänster och fönsterputsning som Malmö stad köper upp.
– Lokalvård i egen regi ger inte bara personalen bättre lön och bättre arbetsvillkor. Det ger i förlängningen också högre kvalitet och bättre hygien i Malmö stads verksamheter, säger oppositionsrådet Anders Andersson.
Han bygger sina argument på artiklar i tidskriften Dagens Arenas som granskat upphandlade städtjänster i hela landet. Artiklarna visar bland annat att Arbetsmiljöverket har konstaterat brister i fyra av fem granskade städföretag, att deltidsarbete och delade turer är vanligt förekommande, och att löner pressas.
Anders Andersson menar att upphandlingen av städtjänster ”rimmar illa” med kommunens mål om bra arbetsvillkor och heltid som norm.
Samtidigt medger Anders Andersson att han saknar kunskap om förhållandena i de städföretag som Malmö stad anlitar.
Anders Andersson (V) vill stoppa kommunens alla inköp av städtjänster och fönsterputsning från externa företag.Bild: Vänsterpartiet
Under 2018 köpte Malmö stad städtjänster och fönsterputsning för 127 miljoner kronor från externa företag. Någon jämförbar summa för den städning som kommunens anställda utför finns inte. En jämförelse är att enbart personalkostnaderna för de 374 kommunanställda lokalvårdarna uppgick till 155 miljoner förra året men varken arbetsledning eller utrustning ingår i summan.
– Det visar ändå att en stor andel av städningen sköts av privata företag, säger Anders Andersson.
Gå till toppen