Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vart tredje länsmuseum drar ner på personalen

Bosmålartorpet på Kulturen i Lund, som är ett av de länsmuseer som hotas av personalneddragningar. Pressbild.Bild: Viveca Ohlsson
Mer än vart tredje länsmuseum tvingas minska antalet anställda nästa år. Bland dem finns Kulturen i Lund och Länsmuseet i Gävleborg.
Det beskedet lämnar Länsmuseernas samarbetsråd till regeringen som ”ett sista nödrop” innan budgetförhandlingarna avslutas. Enligt rådets ordförande Jonas Hellberg (S) står länsmuseerna inför ”ett mycket allvarligt läge” utan höjda statliga anslag.
”Förutom uppsägningar riskerar museernas samlingar av historiska föremål och byggnader att inte få den vård och det skydd som krävs. Jag överdriver inte om jag påstår att vårt kulturarv på många håll hotas att bli förstört för kommande generationer”, säger Jonas Hellberg (S), i ett pressmeddelande.
Mellan 2003 och 2017 har länsmuseerna tvingats säga upp var tionde anställd enligt Myndigheten för kulturanalys. Enligt Länsmuseernas samarbetsråd uppger fler länsmuseer att de inte längre tillsätter vikarier vid tjänstledigheter eller nyanställer vid pensionsavgångar. Inga Göransson (C), samarbetsrådets vice ordförande, beskriver läget som ”mycket oroande”.
Gå till toppen