Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vi kan ha ätit ost redan på stenåldern

Fynden har gjorts på skelett från stenåldern. Arkivbild – skeletten på bilden har inte direkt med artikeln att göra.Bild: Felice Calabro/SAP/AP/TT
Brittiska forskare har hittat spår av mjölkprotein i plack på tandskelett som tyder på att människor som levde för 6 000 år sedan konsumerade mejeriprodukter, rapporterar BBC.
Spåren hittades i samband med att forskarna vid University of York undersökte tandskelett från förhistoriska jordbrukare i Storbritannien. Sammanlagt hittades mjölkprotein i tandsten från sju individer som levde under tidig till mitten av den yngre stenåldern.
Människorna som levde på den tiden var laktosintoleranta, vilket gör det sannolikt att de omvandlade råmjölk till ost, yoghurt eller någon annan fermenterad produkt för att få ned laktosinnehållet.
Sophy Charlton, en av studiens författare, säger till BBC att det också är möjligt att stenåldersmänniskor begränsade sitt intag.
– Om du är laktosintolerant och konsumerar väldigt, väldigt små mängder mjölk, gör det dig inte sjuk. Du kan nätt och jämnt hantera det, säger hon.
Studien har publicerats i vetenskapstidskriften Archaeological and Anthropological Sciences.
Gå till toppen