Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Alliansens agerande i Region Skåne är ett ekosvek.”

Alliansen slopar ekologiskt samma år som FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald rapporterar att 1 miljon arter riskerar utrotning på grund av mänsklig påverkan. Det skriver Angela Everbäck och Mätta Ivarsson, Miljöpartiet.

Bin, humlor och fjärilar kan förgiftas av kemiska bekämpningsmedel som används inom jordbruket. Därför väljer många konsumenter ekologiska produkter, skriver artikelförfattarna.Bild: Ingemar D Kristiansen
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Har du också märkt att det är mindre surr i luften nuförtiden? Det beror på att humlor och bin blir färre. Det är oroväckande. Humlor, bin och andra pollinerare är avgörande för möjligheterna att producera mat och därmed för människors välmående.
Bin, humlor och fjärilar kan förgiftas av kemiska bekämpningsmedel som används inom jordbruket. Därför väljer många konsumenter ekologiska produkter.
Ekologisk produktion är enligt Jordbruksverket bättre för den biologiska mångfalden.
Region Skåne har länge visat vägen och gått före som upphandlare av ekologiska produkter. I fjol gick 47 procent av Region Skånes totala livsmedelsbudget till ekologiska produkter. Men nu har alliansen, som styr regionen, lagt om kursen.
År 2002 utsåg FN den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Ironisktnog beslutade Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet just denna dag i våras att minska inköpen av ekologiska kolonialvaror med nästan tre miljoner kronor. Det skedde trots att regionfullmäktige antagit ett miljöprogram som säger att andelen ekologiska livsmedelska öka. När regionen nyligen startade en ny upphandling av bröd, ströks kravet på att leverantören ska kunna erbjuda minst två ekologiska bröd i sitt sortiment.
Alliansen gör vägvalet att slopa ekologiskt samma år som FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES, rapporterar att 1 miljon arter riskerar utrotning på grund av mänsklig påverkan. Klimatförändringar, minskade livsmiljöer och föroreningar hotar inte bara deras existens, utan även människans, eftersom vi alla är beroende av naturen.
Att besprutning påverkar insektslivet är väl dokumenterat. En metaanalys av 73 rapporter från hela världen som publicerades i tidskriften Biological conservation i april i år visar att antalet arter av insekter minskar så dramatiskt att 40 procent hotas av utrotning under några få årtionden. Forskarna drog slutsatsen att användningen av kemiska bekämpningsmedel behöver minskas rejält för att bromsa utrotningen – och att det är bråttom. Nuvarande jordbruksmetoder måste bytas mot ekologiskt baserade.
Sverigedemokraterna vill gå ännu längre än vad alliansen hittills gjort när det gäller att sänka ambitionerna kring ekologiska produkter. I ett så kallat initiativärende föreslår Sverigedemokraterna att Region Skåne överhuvudtaget ska sluta välja ekologiska produkter. Alliansen besvarade förslaget i positiva ordalag med att en slopning, eller kraftig reducering, av andelen ekologiskt lämpligen kan undersökas nästa år när regionen ska utarbeta ett nytt miljöprogram.
Region Skåne har ansvar för skåningarnas hälsa. Att försvåra för de sårbara ekosystem vi alla är beroende av är djupt oansvarigt. Det är svårt att se alliansens agerande som något annat än ett ekosvek.
Också för liberala sjukvårdspolitiker och moderata regionråd med ansvar för regional utveckling borde det stå klart att naturen är en förutsättning för att människor ska kunna ha en god livskvalitet.
Regeringen har som mål att den offentliga upphandlingen av ekologiska livsmedel i Sverige ska vara minst 60 procent år 2030. Världens mäktigaste länder diskuterade nyligen vikten av att möta utmaningen om biologisk mångfald på G7-mötet i Biarritz. Världens ledande klädesföretag ingår en global allians för att skydda den biologiska mångfalden. Många har förstått att mänskligheten är beroende av jorden och naturen.
Det är viktigt att Region Skåne fortsätter att välja ekologiskt och på sätt tar ansvar för den biologiska mångfalden. Vi hoppas att även alliansen förstår att det är en förutsättning för naturen och därmed för människors välmående.
Angela Everbäck (MP), ledamot av Region Skånes servicenämnd.
Mätta Ivarsson, Miljöpartiets gruppledare i Region Skåne.
Gå till toppen