Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Besättningen sov när dykfartyg började brinna

Alla besättningsmedlemmar sov när den dödliga branden bröt ut på dykfartyget utanför Kaliforniens kust i förra veckan, uppger USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NTSB. Enligt Kustbevakningen kräver fartygets säkerhetscertifikat att minst en besättningsmedlem måste vara nattvakt.

Sökandet fortsätter efter den sista av de omkomna vid branden på dykfartyget Conception.Bild: KABC-TV/AP/TT
Fem av de sex besättningsmedlemmarna kunde rädda sig medan 34 personer omkom när det nära 23 meter långa dykfartyget Conception började brinna och sjönk utanför Kaliforniens södra kust natten till den 2 september.
De överlevande sov på fartygets tak, enligt NTSB preliminära rapport, medan samtliga dykare och en besättningsmedlem sov i trånga kvarter på nedre däck som bara kunde nås via två smala trappor.
Enligt NTSB har de överlevande sagt att det var för sent att rädda någon inne i fartyget när de hade blivit varse branden.
De har också sagt att de inte kände till några elektriska eller mekaniska fel på fartyget innan branden startade.
Brandorsaken är under utredning, men en av teorierna är att överhettade litiumjonbatterier eller laddare på nedre däck kan vara källan. Kustbevakningen har utfärdat en säkerhetsbulletin där fartygsägare och befälhavare uppmanas att överväga skärpta regler kring sådana batterier och laddare samt att säkerställa nödutgångar och övningar för besättningar.
Gå till toppen