Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Blir det inget prestigegymnasium kan jag nöja mig med en ny rönn

Låt Hedda Anderssongymnasiet hålla till i Svaneskolans (bilden) lokaler tills kommunen har behovsbilden klar för sig, tycker Björn Svensson.Bild: Ingemar D Kristiansen
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
I våras arbetade jag på Svaneskolan, som förstelärare sedan sju år. En bra arbetsplats med duktiga kollegor och fantastiska elever. Att byta jobb var inte självklart, men två bidragande faktorer att jag gjorde det var att en skola alltid är en verksamhet som förtjänar stöd samt stabilitet och möjlighet att utvecklas. Inte minst skolledning och lärare har i flera år kämpat för att hålla fanan högt och sätta Svaneskolan på kartan, vilket vi lyckats med. Barnen på idrottsprofilen har nått stora idrottsliga och personliga framgångar, Svaneskolan har legat i framkant i sitt digitala arbete och med introduktionen av programmering, otaliga föreläsare och gäster har varit på skolan (både internationella skolforskare, professorer från Universitetet och Lunds främsta entreprenörer) och skolan har i fyra år haft en årlig pridedag med samarbete, som bland annat fått många elever att må mycket bra.
I höstas började jag arbeta på Mellersta Förstadsskolan i Malmö, en nystartad kommunal skola. Tillbaka i kommunen där jag en gång var med och startade Rönnenskolan, som några år senare var Malmös bästa skola, enligt många. Det är riktigt roligt att gå till jobbet. Rörsjö-Zenithskolans lokaler, som en del av eleverna kommer ifrån, används nu som transitskola för de verksamheter vilkas lokaler ska renoveras.
Både Rönnenskolan och Mellersta Förstadsskolan är äldre byggnader, inte olika Parkskolan i Lund, och alla tre är utmärkta skolbyggnader, om man fräschar upp och moderniserar dem invändigt. Men det är inga stora ingrepp som behövs. Att behålla den yttre fasaden och gamla charmen gör det inte sämre. Många barn idag mår bra av att den känsla av stabilitet som till exempel tjocka väggar och gamla fönster ger, tror jag. Jag tror inte att ”moderna lärmiljöer” är bra och brukar säga; ”ge mig fyra väggar, bra ljus och ljudmiljö, en projektor och en whiteboard, så gör ungarna och jag resten”.
Vad Lund behöver göra nu är att renovera Parkskolan utan tillbyggnad och låta Svane flytta in där hösten 2020. En bra kåk ska ju användas! Planerna och ritningarna är klara, och har kostat en del av de cirka 50 miljonerna man annars slarvar bort. Specialsalar (iallafall trä och textilslöjd samt hemkunskap) kan vänta då de redan finns i Svaneskolans nuvarande lokaler, där de kan samsas med Hedda Andersson gymnasiet, till att börja med. Matsalen kan byggas ut att omfatta foajén, och aulan bevaras tills en ersättning värd Lunds näst största teaterscen kan ordnas. Idrottsprofilens goda samarbete med klubbarna ger goda möjligheter att hitta idrottslokaler. Med elever kvar i de gamla lokalerna en del av tiden så räcker lokalerna och successivt kan man ställa i ordning dessa salar på Parkskolan, medan man minskar intaget av elever att omfatta behovet i centrum, som borde vara 2-3 paralleller 225 elever). Minskat elevantal kostar ett antal miljoner per år. Inte hundratals miljoner. Det är förståeligt att man inte vill ge en skola goda förutsättningar, eftersom alla skolor då kommer att vilja ha det, men jag är övertygad att det är så Lundaborna vill använda sina pengar.
Hedda Anderssongymnasiet borde använda Svanes nuvarande lokaler från höstterminen 2020 tills dess kommunen vet vilka behov man har, vilka möjligheter som finns och vad man har råd med. Det gör man bevisligen inte idag. De eftersatta lokalerna måste såklart också fräschas upp åt Hedda, och det bör de stå för som eftersatt underhållsarbetet. Ursäkternas tid är förbi.
Att detta inte skulle vara det bästa och mest kostnadseffektiva alternativet har jag svårt att se.
Om man inte kan komma överens eller det handlar om prestige, så har resultatet blivit att man sparar där man inte ska spara och spenderar där man inte behöver. Det är oekonomiskt.
Om man sedan väljer att flytta Hedda Anderssongymnasiet till exempelvis Ideon, eller bygger den sjätte gymnasieskolan där, som politikerna tidigare påstått att man planerar, har jag inga invändningar mot. Ett prestigegymnasium med naturvetenskaplig, teknisk och ekonomiinriktning, med inslag av estetik och eventmanagement, är vad Lund borde satsa på. I ett naturligt och nära samarbete med Universitetet och innovationsföretag.
Blir det inte så, så nöjer jag mig med att de återplanterar ett träd där de sågade ner en rönn, för att göra plats för byggställningar, häromåret. Jag hade just haft en lektion om hållbarhet och vikten av träd i stadsmiljö och de sa att den skulle återplanteras! Ett rätt är väl inte för mycket begärt?
Björn Svensson Lundabo, arbetade tidigare på Svaneskolan
Gå till toppen