Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hennes dotter nekas ersättning för narkolepsi

Vaccinet mot svininfluensa förstörde livet för hundratals barn och unga som drabbades av narkolepsi. En grupp har särskilt hamnat i kläm – små barn där det till en början var svårt att se symptomen.
– Det är en jättestor oro för framtiden, säger Elisabeth Persson i Helsingborg, mamma till en i dag 14-årig flicka som nekats ersättning.

Elisabeth Perssons 14-åriga dotter drabbades av narkolepsi efter vaccineringen mot svininfluensan. Men symptomen kom smygande och familjen sökte inte läkarhjälp direkt. Nu nekas dottern ersättning från Läkemedelsförsäkringen. "Varje dag är en kamp och så kommer hon inte att få en krona", säger Elisabeth.Bild: Johan Nilsson/TT
Året 2009 sveper larmen om en hotande pandemi, orsakad av viruset H1N1, över världen. I Sverige bestämmer sig myndigheterna för att erbjuda massvaccinering mot den så kallade svininfluensan. Vaccinationskampanjen är massiv och människor vallfärdar till vårdcentraler och provisoriska vaccinationslokaler för att ta sprutan.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen