Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många blir utan bostadstillägg i onödan

Närmare 170 000 personer som skulle ha rätt till bostadstillägg får inte tillägget. Ofta vet de inte ens om att de har rätt till bostadstillägg. Det visar en granskning från Riksrevisionen.

Cirka 170|000 ålderspensionärer liksom sjuka eller funktionsnedsatta personer med låg inkomst missa att ta emot bostadstillägg – trots att de är berättigade till det. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
– Det är många som får en sämre vardag när de går miste om bostadstillägget. De kan inte vara ute i samhället och gå på bio eller teater därför att de går miste om bostadstillägget helt i onödan, säger Christina Tallberg, ordförande för pensionärsorganisationen PRO, till TT.
Under 2016 var enligt Riksrevisionen 129 000 ålderspensionärer och omkring 40 000 personer med sjuk- eller aktivitetsersättning berättigade till bostadstillägg, men fick inte det.
Ungefär dubbelt så många kvinnor som män gick miste om tillägget, trots att de hade rätt till det.
– Det här problemet har varit känt länge. En del vet inte om att de kan få bostadstillägg. Andra tror felaktigt att det är ett bidrag och säger att ”jag vill inte leva på bidrag”, säger Christina Tallberg.
I genomsnitt gick dessa personer miste om 1 300 kronor i månaden. Bostadstillägget kostade staten 12,7 miljarder kronor under 2016. Om alla som hade rätt till tillägget också fick det skulle kostnaden öka med omkring 3 miljarder kronor, enligt Riksrevisionen.
– En del som bor i villa eller bostadsrätt tror att de inte har rätt till bostadstillägg. Men det har de, säger Christina Tallberg.
För en del personer som saknar bostadstillägg trots att de har rätt till det blir följden att de isolerar sig.
– De drar sig undan, de vill inte erkänna för sina vänner att de inte har råd att följa med på bio eller teater, de stannar hellre hemma.
Christina Tallberg är också kritisk mot de långa handläggningstiderna hos Pensionsmyndigheten som administrerar bostadstillägget.
– Det kan ta upp till 25 veckor att handlägga en ansökan om bostadstillägg. Det är lång tid för den som har ont om pengar, säger hon.
Linda Nygren, specialist på Pensionsmyndigheten, medger att handläggningstiderna är långa:
– Ofta är orsaken att ansökan är ifylld på fel sätt. Det bästa är att ansöka på Pensionsmyndighetens hemsida. Nu har vi också gjort det enklare för anhöriga att göra ansökan.
Fakta

Högre bostadstillägg från 2020

Den som har pension och andra inkomster på sammanlagt högst 15000 kronor efter skatt kan ha rätt till bostadstillägg

Från januari 2020 gäller nya regler för bostadstillägg, enligt det förslag som ska beslutas av riksdagen under hösten. Förslaget innebär bland annat att maximalt bostadstillägg till pensionärer höjs från 5560 kronor till 6540 kronor per månad.

Källa: Pensionsmyndigheten

Gå till toppen