Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nämnden: Frågan är för tidigt väckt

Lunds universitet väckte frågan om att stänga av den våldtäktsdömde läkarstudenten från utbildningen för tidigt.
Det menar Högskolans avskiljandenämnd, som inte kan ta beslut innan en dom vunnit laga kraft.

Studenten som dömts i tingsrätten för våldtäkt på en annan läkarstudent ska inte avskiljas från sin utbildning, eftersom domen inte vunnit laga kraft. Detta meddelade Högskolans avskiljandenämnd.Bild: Ingemar D Kristiansen
Eftersom läkarstudenten har överklagat tingsrättsdomen, så har domen inte vunnit laga kraft. Därför kan han heller inte avskiljas från sin utbildning.
– Frågan är för tidigt väckt, säger Göran Nilsson, ordförande i Högskolans avskiljandenämnd.
Han anser att beslutet var lätt.
– Det är en viktig principiell fråga, det handlar om rättssäkerhet. Innan domen har vunnit laga kraft betraktas personen som oskyldig. Det skulle vara förödande om vi avskiljer en person som sedan blir frikänd, säger han.
Sydsvenskan har tidigare skrivit om läkarstudenten som fälldes för våldtäkt i tingsrätten, men som trots det får fortsätta på sin utbildning. Universitetet har ansökt om ett avskiljande hos Högskolans avskiljandenämnd, HAN. Men nämnden har sagt nej.
Fallet är ovanligt såtillvida att lärosäten inte brukar begära en prövning om avskiljning innan domar mot studenter har vunnit laga kraft.
Torbjörn von Schantz. Arkivbild.Bild: Ingemar D Kristiansen
Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz säger att han är medveten om att frågan om avskiljande är tidigt ställd. Anledningen är att universitetet vill vara väldigt tydligt.
– För vår del är det en viktig markering, säger rektorn.
Är det inte rättsosäkert att avskilja någon från sin utbildning innan domen vunnit laga kraft?
– Jag förstår nämndens uppgift och vi lever i ett rättssamhälle. Universitetet anser för vår del att det är viktigt att skydda den som blivit utsatt för övergreppet. Vi vill markera att vi står upp för den här kvinnan och vill minimera det psykiska obehag hon kan tänkas uppleva genom att behöva träffa den här mannen, säger Torbjörn von Schantz.
Normalt får avskiljandenämnden också ta ställning i fall där någon begått ett grovt brott, med ett straffvärde på minst ett års fängelse. Då brukar den åtalade sitta häktad. Men så är det inte i detta fall. Läkarstudenten går fortsatt på läkarutbildningen på Lunds universitet. Det gör också våldtäktsoffret.
– Det är inte förtursmål i hovrätten heller, så det kan dröja. Hovrätten kunde inte ge besked om när man tar upp fallet, säger Göran Nilsson.
Om man inte kan avskiljas från utbildningen innan domen vunnit laga kraft, och överklagandeprocessen kan ta lång tid, då kan man ju överklaga bara för att man ska hinna gå färdigt utbildningen?
– Ja, så kan det vara. Men lärosätet kan disponera hur studenten ska hanteras under tiden. Om personen ska ut på verksamhetsförlagd utbildning till exempel så kan man se till att personen inte kommer att ha patientkontakt, säger Göran Nilsson.
Region Skåne har sagt nej till att ta emot studenten under dennes praktiktjänstgöring, vilket Sydsvenskan tidigare berättat.
Enligt universitetets rektor har man även vidtagit åtgärder för att den våldtäktsdömde studenten och brottsoffret i möjligaste mån inte ska ha utbildningstillfällen på samma tid och plats.
Fakta

Högskolans avskiljandenämnd

HAN är knutet till Universitetskanslersämbetet och tar upp ärenden om olämpliga studenter efter anmälan från universitetets/högskolans rektor.

HAN behandlar cirka fyra ärenden om året.

Enligt högskolelagen kan studenter som lider av allvarlig psykisk störning, missbrukar alkohol eller narkotika eller begått allvarlig brottslighet avskiljas från sina studier. Det krävs en ”påtaglig risk” för att studenten skadar andra personer eller värdefull egendom under utbildningen.

Läs också Våldtäktsdömd läkarstudent får fortsätta – rektorn vill överklaga
Gå till toppen