Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: S i Lund kräver 4000 nya studentbostäder

Lund behöver fler studentbostäder, skriver fyra ledande socialdemokrater.Bild: Albin Brönmark
Varmt välkommen till Lund kära studenter – tyvärr finns här ännu inte bostäder till er alla. Det vill vi ändra på.
Under de fyra år som vi socialdemokrater ledde Lunds kommun skedde en historisk ökning av nya bostäder. Varje år slog vi rekord i antalet nybyggda bostäder. Ett generellt högt bostadsbyggande gynnar även studenter, framförallt när det byggs nya hyresrätter. Men utöver en generell satsning på ökat bostadsbyggande krävs det särskilda åtgärder för fler studentbostäder för att bygga bort bostadsbristen. Studentbostäderna skapar en egen väg in till en bostad för de som väljer att studera i Lund, samtidigt som de avlastar den övriga bostadsmarknaden. Därför arbetade vi under förra mandatperioden hårt för att öka studentbostadsbyggandet. Det innebar att de första att flytta in i Lunds nya stadsdel Brunnshög var studenter. Men det innebar också att Lunds kommunala fastighetsbolag LKF byggde sina första dedikerade studentbostäder samtidigt som bland annat AF bostäder kunnat fortsätta sin expansion.
Men Lunds kommun kan inte luta sig tillbaka för det. Återigen är Lund en av städerna som blivit rödlistad i Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport vad gäller tillgången på bostäder för studenter. Därför påbörjade vi under förra mandatperioden ett långsiktigt arbete för att Lunds kommun ska säkerställa att det från 2016-2026 byggs minst 3 000 studentbostäder i Lund. Detta arbete kallades för Lund 3000+ och var ett samarbete med bland annat Lunds universitet och Lunds universitets studentkårer. Men vi är rädda att skiftet till borgerligt styre innebär en tillbakagång till hur nybyggnation av studentbostäder prioriterades innan 2014. Då skedde det ad hoc och kommunen frånhände sig ansvaret.
Vi vill att Lund ska vara Sveriges bästa studentstad. Det innebär att fler studentbostäder behöver byggas. För oss socialdemokrater är det en självklarhet att ingen ska behöva välja bort sina studier vid Lunds universitet på grund av brist på bostäder. Därför behöver kommunen jobba aktivt tillsammans med studentbostadsföretagen för att bygga bort bostadsbristen.
Arbetet med studentbostäder verkar inte ligga högt på det nya styrets agenda. Ingen gång har frågan om Lund 3000+ lyfts sedan maktskiftet. I valrörelsen gick vi ut med en förnyad och vässad målsättning: att det fram till 2028 ska byggas 4 000 nya studentbostäder i Lund. Detta räcker troligtvis inte. Men vi behöver ha en gemensam och ambitiös grundplåt att utgå ifrån. Då är 4 000 nya bostäder ett rimligt krav att ställa.
Vi tycker inte att en vettig tillgång på studentbostäder för de som väljer att studera i Lund borde vara ett politiskt slagfält. Istället borde det vara något vi arbetar tillsammans för att uppnå. Vi hoppas därför att det borgerliga minoritetsstyret med Liberalerna och Moderaterna i spetsen ansluter sig så att vi kan göra vardagen lite enklare och lite bättre för Lunds studenter.
Anders Almgren (S), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande
Fanny Johansson (S), oppositionsråd
Björn Abelson (S), byggnadsnämndens 2:e vice ordförande
Elfva Barrio (S), tf ordförande för Lunds socialdemokratiska studentklubb
Gå till toppen