Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åklagaren: Kriminella lämnar uppgifter i utredningen om mordet på Karolin Hakim

23-åringen som misstänks för inblandning i mordet på småbarnsmamman Karolin Hakim på Sergels väg har häktats. Enligt chefsåklagaren Pär Andersson har polisen fått in flera uppgifter från kriminella i utredningen.
– Inte ens de gillar ett mord på en kvinna, säger Pär Andersson.

Chefsåklagare Pär Andersson.Bild: Johan Nilsson/TT
23-åringen häktades under fredagen på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord, mordförsök och medhjälp till grovt vapenbrott.
Han fördes in i rättssalen iklädd häktets gröna kläder och var märkbart tagen av domstolens beslut.
– Min klient har inte med det här att göra. Han vill inte att jag talar med pressen, sade hans försvarare Jesper Montan efter förhandlingen.
På vilket sätt 23-åringen misstänks ha bidragit till dådet vill chefsåklagaren Pär Andersson inte säga.
Enligt uppgifter till Kvällsposten har 23-åringen koppling till den flyktbil som mördarna lämnade brottsplatsen med efter dådet den 26 augusti. Han misstänkta brottslighet ska ha inletts fem dagar före mordet.
– Det betyder att han inte behöver ha agerat på mordplatsen. Han kan ha agerat tidigare och hjälpt gärningsmännen på något sätt, säger Pär Andersson.
23-åringen häktas i två veckor, eftersom domstolen bedömer att han annars riskerar att förstöra utredningen. Därefter måste åklagaren begära tillstånd för att hålla honom inlåst i två veckor till.
Pär Andersson uppger att polisen har fått in ovanligt mycket uppgifter från allmänheten inom ramen för utredningen. Även från den kriminella världen.
– Den kriminella världen vill hjälpa till. Jag är inte van vid det, det brukar bara vara ”inga kommentarer”.
Pär Andersson beskriver dådet som begånget i en kriminell miljö som offret inte har med att göra.
Den 19-åring som tidigare suttit frihetsberövad misstänkt för medhjälp till brottet kommer troligtvis avskrivas som misstänkt.
– Han verkar inte ha med det här att göra, säger Pär Andersson.
Den nu häktade 23-åringen är skriven i Malmö. I hans belastningsregister finns främst domar gällande trafikrelaterad brottslighet. Han har bland annat varit verksam som fritidsledare. Han är den ende som sitter frihetsberövad misstänkt för inblandning i dådet.
Chefsåklagaren Pär Andersson fick även igenom att de personer som lyssnade på den del av häktningsförhandlingen som hölls bakom stänga dörrar ska beläggas med yppandeförbud. Detta för att förhindra läckor från polisutredningen.
Gå till toppen