Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen BNP-minskning i andra kvartalet

Sveriges bruttonationalprodukt ökade med 0,1 procent under andra kvartalet jämfört med första kvartalet, enligt reviderade tal från Statistiska centralbyrån (SCB). Den BNP-minskning som SCB tidigare räknat fram under andra kvartalet uteblev därmed.

Hushållskonsumtion lyfter svensk BNP över nollstrecket. ArkivbildBild: Annika af Klercker / SvD / TT
Jämfört med motsvarande period 2018 ökade BNP med 1,0 procent, enligt SCB:s reviderade tal. Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och säsongsvariationer.
Det som bidrar mest till BNP-ökningen under andra kvartalet är hushållens konsumtion, som ökade med 1,1 procent jämfört med föregående kvartal. Den offentliga konsumtionen sjönk med 0,1 procent. Exporten var oförändrad och importen steg med 0,3 procent.
Bostadssektorn bromsar samtidigt.
”Fasta bruttoinvesteringar minskade med 1,0 procent. Nedgången förklaras främst av minskade investeringar i bostäder”, skriver SCB.
I en preliminär beräkning från SCB i slutet av juli, avsedd som underlag till regeringens budgetarbete, krympte svensk BNP med 0,1 procent under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal, medan det jämfört med samma kvartal 2018 var en tillväxt på 1,4 procent.
Under första kvartalet växte BNP med 0,1 procent jämfört med kvartalet före och ökade med 1,7 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare.
Gå till toppen