Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

M vill se satsning på fler polisanställda

Moderaterna vill satsa 500 miljoner kronor för att locka tillbaka poliser som gått i pension och för att rekrytera fler civila som kan göra administrativt arbete. Målet är att snabbt få fler poliser ut på gator och torg.

Moderaterna satsar i sitt kommande budgetförslag 500 miljoner kronor för att få fler polisanställda. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
– På mycket kort sikt och med omedelbar verkan får vi fler poliser på gator och torg som kan göra sådant jobb som man måste vara polis för att kunna göra – det tuffaste och svåraste arbetet – så att andra kan göra det arbete som också måste utföras, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Enligt Moderaterna skulle pengatillskottet kunna räcka till att åter- och nyrekrytera drygt 1 000 personer. Det tar tid att utbilda de poliser som behövs, understryker Kristersson.
– Så det vi gör på kort sikt nu är att vi anslår en halv miljard för att kunna återrekrytera sådana poliser som nyligen gått i pension men som kan tänka sig att komma tillbaka om staten ber om det. Dels också anställa rätt många civila som kan göra sådant jobb som polisen i dag tvingas göra trots att man inte måste vara polis för att göra det.
I sin kommande skuggbudget återställer M också minskningen med 230 miljoner kronor som regeringen gjorde av polisens anslag i vårbudgeten.
– Det var en osedvanligt dålig tajming på en sådan besparing. Vi återställer hela den besparingen så att det inte finns några besparingskrav på polisen det här året, säger Ulf Kristersson.
Gå till toppen