Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Berglund: ”Mycket nytt för en 31-åring”

Han har ett par VM-medaljer, ett OS-silver och har dessutom spelat tio år i NHL. I kväll väntar ett nytt kapitel i hockeykarriären: debut i SHL. – Jag ser verkligen fram emot ett nytt äventyr, säger Patrik Berglund inför Djurgårdens hemmamöte med Linköping.

Patrik Berglund. Arkivbild.Bild: Erik Simander/TT
En större rink i stället för en mindre betyder mer is att spela på, mer is att täcka och betydligt längre sträckor att åka.
Dessutom finns det en del taktiska delar i Djurgårdens spel som skiljer sig mot direktiven i NHL-klubbarna St Louis och Buffalo.
Och inte minst är det andra klubbar som står för motståndet nu när Patrik Berglund för första gången tar plats på SHL-rinkarna i Sverige.
– Det är en ny liga som jag ska ge mig in i och även fast man inte tror det, så är det mycket nytt för en gammal 31-åring, säger han.
– Det är mycket nytt i spelet och med stor is. Jag försöker dagligen snappa upp lite saker, men det är en process som kommer att ta lite tid.
Tränaren Robert Ohlsson kommer att låta processen ta sin tid, och han räknar inte med att Berglund ”ska vara kung på banan” redan i kvällens hemmapremiär mot Linköping.
– Det tycker jag inte är rättvist, säger han.
– Men undan för undan kommer han att vara en av ligans bästa spelare, om inte den bästa, när säsongen är över. Det är jag ganska säker på.
TT: Vad är det som gör honom så bra?
– Jag tycker att han har ett allroundspel, som Jacob Josefson (lagkamrat i Djurgården). De kan spela i alla zoner, med eller utan puck, vilket är fantastiskt.
TT: Var passar han in i Djurgården?
– Överallt. Han kan spela forward, han kan spela center, han kan spela quarterback i powerplay, han kan spela i boxplay. Han är så pass användbar eftersom han är en duktig allroundspelare.
Berglund, som förra säsongen bröt sitt kontrakt med Buffalo och flyttade hem till Sverige, har haft liknande roller i sina tidigare klubbar och känner sig därmed bekväm med ansvaret som han redan har fått i sin nya klubb.
– Det är den rollen jag vill ha, den jag trivs med och det är då jag känner att man kan spela bra hockey, när man hela tiden är involverad. Det är absolut något som jag trivs med, säger han.
Det är inte bara miljön – med SHL och Djurgården – som är ny för Patrik Berglund. Efter flera veckor på hotell har han fått ett stort flyttlass kört från Västerås till en lägenhet i Stockholm.
En flytt som han kände var nödvändig för att enbart kunna fokusera på allt som ligger framför honom.
– Jag vill vara så nära rinken som möjligt, så att man slipper fokusera på trafiken och hela den biten. För jag är inte van vid den och jag ville undkomma den så mycket som möjligt, säger han.
Beslutet att flytta var positivt, tycker tränaren Ohlsson.
– Det är klart att det kommer att hjälpa energitanken och hans mentala energi. Hans fokus till matcherna kommer att vara större. Sedan tror jag att närheten till kompisarna i laget gör att han blir en naturlig del i laget. Sitter han och pendlar tror jag inte att han blir lika involverad i lagets aktiviteter vid sidan om, säger Robert Ohlsson.
– Att ha energin för hockeyn kommer alltid att hjälpa till.
Fakta

SHL-premiären i dag

15.15: Frölunda–Brynäs, Skellefteå–Oskarshamn, Leksand–Malmö.

18.00: Djurgården–Linköping, Färjestad–Örebro, Luleå–Växjö, Rögle–HV71.

Fakta

Patrik Berglund

Född: 2 juni 1988 i Västerås.

Klubb: Djurgården.

Position: Center.

Tidigare klubbar: Buffalo, St Louis, Västerås IK.

Urval av meriter: OS-silver (2014), VM-silver (2011), VM-brons (2009), JVM-silver (2008).

Aktuell: SHL-debuterar när Djurgården tar sig an Linköping på hemmaplan.

Gå till toppen