Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska studenter väljer storstäder

Danska studenter söker sig till de största städerna. Arkivbild.Bild: Bertil Ericson / TT
Danska politiker vill att fler studenter väljer något av lärosätena utanför de fyra största städerna Köpenhamn, Århus, Odense och Ålborg.
Trots politiska ambitioner antogs bara 19 procent av studenterna 2019 till lärosäten utanför de stora städerna, en minskning med en procentenhet jämfört med 2016.
Utbildningsminister Ane Halsboe-Jørgensen är förargad över utvecklingen, och konstaterar att lärosäten på mindre orter står med tomma platser
– Därför krävs det ett stort politiskt fokus för att vända denna utveckling, annars sker centraliseringen av sig själv, säger hon.
Nu kommer man att fokusera på att se om nya platser inom yrkesutbildningar som sjuksköterskeprogrammet och lärarutbildningen kan placeras utanför storstäderna i samband med att nya utbildningsplatser tillförs.
Gå till toppen