Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Iran pekas ut efter attack mot oljenav

En ny front har öppnats på den explosiva Arabiska halvön. Huthirebeller från Jemen har attackerat två enorma oljeanläggningar i Saudiarabien med drönare. Men enligt USA var det Iran som utförde angreppet – som bedöms ha resulterat i en halverad saudisk oljeexport.

Rök stiger över himlen efter drönarattacken i Abqaiq.Bild: Reuters/TT
De synkroniserade drönarattackerna genomfördes klockan fyra på lördagsmorgonen lokal tid. Oljeanläggningarna i Abqaiq och i Khurais tillhör världens största oljeproducent Saudi Aramco, som är direkt avgörande för landets ekonomi. Raffinaderier sattes i kraftig brand, svarta rökmoln täckte ökenhimlen.
Saudiarabiens inrikesdepartement meddelade genom statliga nyhetsbyrån SPA att bränderna var under kontroll, men departementet undvek att kommentera omfattningen av skadorna, skriver nyhetsbyrån AFP.
Källor uppger för affärstidningen Wall Street Journal och nyhetsbyrån Reuters att Saudiarabien halverar sin oljeproduktion efter attacken. Det motsvarar 5 procent av världsproduktionen.
Ett par timmar efter attackerna tog de jemenitiska Huthirebellerna på sig ansvaret: ”Tio drönare har attackerat målen i östra Saudiarabien”, rapporterade gruppens tv-kanal, Beirutbaserade al-Masirah.
Förra månaden tog de på sig ansvaret för en drönarattack mot en naturgasanläggning på Shaybah-fältet, också det ägt av Saudi Aramco.
Kronprins Mohammed bin Salman fördömde lördagens angrepp i ett telefonsamtal med USA:s president Donald Trump. ”Kungadömet är berett på och kapabelt att konfrontera och hantera dessa terrorristaggressioner”, sade kronprinsen enligt SPA.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo skriver på Twitter att Iran ligger bakom attackerna: ”Iran har nu genomfört en aldrig tidigare skådad attack mot världens energiresurs. Det finns inga bevis för att attackerna utfördes från Jemen.”
De Iranstödda Huthirebellerna strider mot den saudiskledda alliansen i Jemen och har kontroll över huvudstaden Sanaa. Saudierna och allierade har i sin tur i flera år utfört omfattande bombanfall mot Huthimål i Jemen.
Bakom scenen finns flera internationella aktörer som vill ha inflytande på den oljerika halvön.
Iran har aktivt stöttat Huthirebellerna och deras kamp om herraväldet i Jemen. Inbördeskriget inleddes på allvar 2015, när president Abd Rabbu Mansur Hadi tvingades fly huvudstaden Sanaa. Den återinsatte presidenten stöttas av Saudiarabien – som i sin tur är på konfrontationskurs med Iran.
Läget i regionen anses ha förvärrats sedan USA och president Donald Trump förkastade den internationella uppgörelsen med Iran om dess urananrikning.
Den koordinerade drönarattacken väcker dessutom frågor om Huthirebellernas militära styrka. Det är osäkert ifall rebellerna har lyckats tillverka militära drönare på egen hand eller om Iran har hjälpt dem, skriver BBC.
Lördagens attacker visar oavsett vem som står bakom teknologin hur stridsföring nu kan föras med obemannade farkoster även av rebellgrupper.
Fakta

Huthirebellerna

Huthirebellerna strider mot Jemens regering och en saudiskledd militärallians.

Rörelsens officiella namn är Ansar Allah – Guds hjälpare.

Huthirebellerna fanns redan på 1980-talet, men rörelsen fick sin nuvarande skepnad 2004 i provinsen Sada i norra Jemen. Den leddes då av Husain Badr al-Din al-Huthi, som gett gruppen dess namn. Han dödades samma år. Rörelsen leds nu av dennes bror Abd al-Malik al-Huthi, född 1982.

De shiitiska Huthirebellerna belägrade presidentpalatset i Jemen i januari 2015 och tvingade fram presidenten Abd Rabbu Mansur Hadi och regeringens avgång. Presidenten har återinrättats med saudiskt stöd, men inbördeskrig råder.

Huthierna vänder sig mot den sunnitiska rättsskola som dominerar i Jemen. De befinner även i konflikt med terrorgrupper som al-Qaida.

Huthirebellerna anses ha kopplingar till Iran och till Hizbollah i Libanon.

Källor: NE och BBC

Gå till toppen