Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett trefaldigt leve för teatern i Malmö

Vilken teaterhöst! I september fyller teatern vid Rönneholmsvägen 75 år. I november blir Hippodromen 120 år. Och i oktober är det 210 år sedan Malmö fick sin första fasta teaterlokal.

Det äldsta kända fotografiet från 1864 med Malmö teater som motiv. Själva teatersalongen låg i norra gaveln längs Stora Nygatan. Ingången i husets södra del ledde till värdshuset Stadt Hamburg med matsalongerna och hotellrum. Bakom grönskan, som anas till höger i bild, låg Stadt Hamburgs trädgård med utomhusscen, lusthus och kafé.Bild: Carl de Shárengrad
Under 1700-talets sista år var Malmö en sömnig liten provinsstad men mindre än 4 000 invånare. Karlskrona, Linköping och Norrköping var alla större städer. Men solen skulle snart lysa över Malmö. 1804 gav kungen tillåtelse att riva befästningen och därmed kunde staden äntligen tillåtas växa. Två nya torg anlades och vid det ena – Gustav Adolfs torg – planerades att uppföra en teaterbyggnad.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen