Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Carolina Söderholm: Konsten som port till en parallell dimension

I den moderna tiden har konstnären som mystiker trängts undan. Är det dags för den andliga dimensionens comeback i konsten?

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Under den blanka lacken flödar färgen, genomlyst som av ett inre sken. Med sin mörka träram tycks verket hämtat ur mystikens spegelsal. ”Dörr till någon annan plats” framstår som mer än en målning. Den är portal till en parallell dimension. Påståendet låter naivt också i mina öron. Ändå glider medvetandet genom de glansiga färgsjoken och vidare in en annan värld. Det är en passage som inte bara råkar hända, utan tvärtom är omsorgsfullt frambesvärjd. Redan under åren på Malmö konsthögskola arbetade Max Ockborn som en alkemist och schaman. I hans händer förvandlas enkla och värdelösa material, som träbitar, lack och lim, till rituella och hemlighetsfulla objekt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen