Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sandberg: ”Chockad och bedrövad att något sådant här kan hända i Lund”

Lunds toppolitiker Philip Sandberg (L) besökte platsen för explosionen på lördagseftermiddagen.
– Jag är chockad och bedrövad att något sådant här kan hända i Lund, säger han.

Philip Sandberg (L), ordförande i kommunstyrelsen i Lund.Bild: Alexander Kuprijanko
– Det jag gått och tänkt på allra mest är den här stackars unga kvinnan som gick förbi och som är allvarligt skadad.
– Sedan även alla andra Lundabor som vaknar upp mitt i natten vettskrämda, och alla näringsidkare som drabbas. Men framför allt är det den unga kvinnan som jag går och tänker på just nu.
Philip Sandberg är ordförande i kommunstyrelsen i Lund och har hållit sig informerad om läget under dagen.
– Jag har haft tät kontakt med både polisen och våra säkerhetssamordnare i kommunen. Vi kommer att fortsätta att ha en tät kontakt. Det kommer också upp som ett extraärende på kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag.
– Nu blir det ett intensivt utredningsarbete inom polisen och är det något vi kan göra från kommunens sida för att stötta upp så vill vi naturligtvis göra.
Vad kan man göra från kommunens sida?
– En lösning som vi har velat få till länge är kameraövervakning på mer brottsutsatta platser, som Botulfsplatsen och Knut den Stores torg. Nu är inte det kopplat till detta och det är svårt att säga om det hade kunnat förebygga detta, men det är ett exempel på en lösning som vi velat få till.
– Jag tror på den typen av lösningar som både kan förebygga brott och göra det enklare att lagföra. Det hade antagligen varit lättare att följa eventuella gärningsmän om man haft den typen av kameralösningar på plats.
Gå till toppen