Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tjänster kan dras in när socialnämnden i Svedala ska spara fyra miljoner

Ett väntat underskott gör att Svedala kommun måste spara. För socialnämndens del kan det bli fråga om att inte tillsätta tjänster som blir vakanta – effektiviseringar på total runt fyra miljoner.

Kommunens verksamheter ska komma med förslag på hur de kan spara sammanlagt motsvarande 27 miljoner kronor. Det efter att kommunstyrelsen beslutat att kostnaderna måste minska med 1,5 procent av årets kostnader.
Socialnämnden beslutade i veckan om ett förslag som ska gå vidare till budgetutskottet.
– Nästan alla våra kostnader handlar om personal. Det vi kan göra är därför att låta bli att besätta tjänster, säger Per Mattsson (M), socialnämndens ordförande.
Förslaget är att spara in enstaka tjänster över olika delar av socialförvaltningens verksamheter, som exempelvis särskilt boende och individ- och familjeomsorg.
Vilka funktioner det skulle handla om vill Per Mattsson inte kommentera, då inget är bestämt än.
– När det uppstår vakanser och pensionsavgångar får man se över vilka tjänster man kan avvara. Naturligtvis i samråd med fackliga företrädare, säger socialchef Leena Berlin Hallrup.
Totalt ska det ge besparingar på runt fyra miljoner kronor.
Samtidigt finns en utmaning i en allt äldre befolkning. Nyligen rapporterades att Svedala var den kommun i landet som hittills i år har växt allra fortast.
– Det avspeglar sig också i antalet 85-åringar. Det är ett mått som styr vilka insatser vi måste göra i form av hemtjänst och särskilt boende. Omvårdnadsbehovet försvinner inte för att vi lever längre, säger Per Mattsson.
Kan det det ökande omvårdnadsbehovet tillgodoses när verksamheterna måste spara?
– Jag utgår ifrån att vi inte bara sparar, utan att vi också får volymökningspengar. Besparingarna är bara en del av budgeten.
Socialdemokraterna sa nej till förslaget vid socialnämndens sammanträde.
– Vi anser inte att besparingarna som föreslogs är de rätta att göra, med tjänster som inte ska tillsättas eller försvinna. Man får titta igenom det noggrannare tycker vi. Man kan höja skatten eller effektivisera på andra sätt om man måste säger, Torbjörn Sköld (S).
Läs också Underskott tvingar slimmat Svedala att spara
Gå till toppen