Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äldre i protest mot uteblivna aktiviteter på Toftaängens äldreboende

Det finns för lite att göra under dagarna på Toftaängens äldreboende. Det säger flera boende och anhöriga på avdelningen Fyrklövern, som anser att de äldre inte får de aktiviteter de har rätt till sedan boendets aktivitetssamordnare försvunnit.

Pia Allerstål, hennes pappa Erik Allerstål och andra boende och anhöriga på Toftaängens äldreboende avdelning Fyrklövern är besvikna över att aktiviteter försvunnit.Bild: Emelie Malmros
För många av de boende på Toftaängens avdelning Fyrklövern har aktiviteterna satt guldkant på vardagen. Men i år försvann den aktivitetssamordnare som jobbat särskilt med att ordna aktiviteter på äldreboendet.
– Vi anhöriga pratar med varandra givetvis, och de boende pratar med oss som kommer på besök. De sa: "helt tvärt har vi inga aktiviteter längre". Då reagerar man, säger Pia Allerstål, som besöker sin pappa Erik Allerstål ett par gånger i veckan.
I våras skrev hon, tillsammans med flera andra anhöriga och boende, under ett upprop som de skickade till politiker och ansvariga.
Caroline Landgren Johansson, som också brukar besöka Toftaängen, stämmer in:
– Som vän till en boende och till Pias familj tycker jag att man märker en viss nedstämdhet på boendet. Det är mycket understimulans, som att boende sitter och sover vid borden.
Aktiviteterna har betytt mycket, och varit uppskattade, på Toftaängen.Bild: Emelie Malmros
– Det här är de äldre som har byggt upp samhället. Men hörs man inte, syns man inte – då finns man inte, säger Pia Allerstål.
Två av de boende som tidningen pratat med, som inte vill ha med sina namn i tidningen, berättar att de saknar aktiviteterna, efter att utbudet minskat rejält.
– Innan spelade vi bingo, bakade småbröd, gick tipsrunda och var med och planterade blommor. Vi hade bowling också, det var roligt, och vi hjälpte till med handarbeten och gjorde lite nytta, säger en av dem.
– Och tipsrunda, den hade jag många rätt på!
De är tydliga med att de trivs på Toftaängen i övrigt, och att personalen gör ett bra jobb.
En annan av de boende vill ha aktivitetssamordnaren tillbaka, men hoppas på att fler aktiviteter ska dra i gång när all ordinarie personal är tillbaka från semestrarna. Bingo har till exempel redan arrangerats.
"Det här är de äldre som har byggt upp samhället", säger Pia Allerstål.Bild: Emelie Malmros
Från 2016 fick Svedala kommun ett statsbidrag på drygt tre miljoner under tre år. Med de pengarna hade man råd att satsa genom att anställa en aktivitetssamordnare, berättar socialchef Leena Berlin Hallrup.
– Det gjorde att det blev väldigt synligt under en treårsperiod. När statsbidraget nu försvunnit förstår jag att det kan upplevas som en skillnad för de boende och en del anhöriga.
Nu ska aktiviteterna istället rymmas inom undersköterskornas ordinarie arbetsuppgifter, som det var innan satsningen.
Men anhöriga upplever att personalens tid inte räcker till.
– Om en del boende och anhöriga inte är nöjda med de sociala aktiviteterna får vi gå till botten med det, och förbättra det tillsammans med verksamheten, säger Leena Berlin Hallrup och tillägger att anhöriga och boende kommer att bjudas in för att diskutera situationen.
En skillnad mot kommunens andra äldreboenden är att det inte finns en dagcentral på Toftaängen.
– Där det finns dagcentraler blir det ett annat liv och mer aktivitet. Till exempel inhyser Holmagårdens äldreboende även en restaurang, den gör att det kommer mycket besök utifrån.
Enligt de lokala värdighetsgarantierna har de boende rätt till två aktiviteter per dag. Kan ni leva upp till det även utan statsbidrag?
– Det är ett kvantitativt mått. Man måste också väga in det individuella behovet – hur många aktiviteter de äldre vill ha och orkar med. Därför är genomförandeplanen också ett viktigt dokument, där det framgår hur brukaren vill ha sin vardag.
– Men upplever de boende att det blivit en minskning i sociala aktiviteter, så behöver vi tillsammans med dem utveckla och förbättra det. Vi får göra en omstart och en kartläggning. Ett statsbidrag ska inte vara avgörande.
Fakta

Värdighetsgarantier

I kommunens lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen garanteras bland annat att boende på särskilt boende ska:

• Erbjudas utevistelse dagligen om den enskilde så önskar.

• Erbjudas social samvaro dagligen.

• Erbjudas två aktiviteter per dag.

• Själv få bestämma när hen önskar stiga upp och när hen vill lägga sig.

• Erbjudas näringsriktiga och goda måltider i en lugn och trygg måltidsmiljö.

• Ha en genomförandeplan inom tre veckor som beskriver när och hur insatser ska utföras.

Gå till toppen