Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anna och Hanna sköt bort Göteborg från guldstriden

Två tillslag, två mål på tre minuter och tre skånska lag ligger främst i kampen om titeln – Hanna och Anna lyfte FC Rosengård mot allsvenska guldet genom att avgöra seriefinalen mot Göteborg FC.
– Det blir spännande och jättekul. Det är väl så det ska vara, sa forwardsstjärnan Anna Anvegård.
– Jag var väl lite målsugen efter att ha träffat ribban, sa mittfältstalangen Hanna Bennison.

Hanna Bennison och Anna Anvegård jublar efter småländskans 1–0-mål på Göteborg.Bild: NICKLAS ELMRIN
Det var en match i stormvindar, en match som också förändrade karaktär totalt i andra halvlek. Göteborg hade tillåtits dominera den första, FCR hade svårt att få ihop två passningar i rad.
– Vi fick inte till det alls i första, men höjer oss jättemycket i andra, konstaterade Hanna Bennison.
För allt vände sista halvtimmen.
– Vi satte vår press mycket bättre. De fick inte tid med bollen utan fick jaga. Och de hade Champions League-match i benen sen i onsdags, det är klart det kändes i det läget, sa Anna Anvegård.
Första farligheten var när Hanna Bennison lobbsköt i ribban. Det var en föraning. Den andra kom när Anna Anvegård var nära att nå ett högerinlägg. Sen small det.
– Det är ett jättebra inlägg av ”Jessie” [Jessica Samuelsson, som hoppade in när Sofie Sava skadade sig tidigt i första halvlek]. Det hade känts som vi kom närmare och närmare och jag hade missat precis innan. Så det var skönt att bara sätta dit foten, sa Anna Anvegård.
Då hade det spelats 74 minuter. Tre minuter senare kom repreisen, med skillnaden att Hanna Bennison mötte Jessica Samuelssons inlägg.
– Vi kom runt på kanten och då tänkte jag bara ”in mot mål”. Hoppar upp och slår in den på volley, sa Hanna Bennison och fick det att låta hur enkelt som helst.
Det fanns en direkt avgörande anledning till att spelet förändrades i andra halvlek. I paus kom Jelena Cankovic in och satte fart på både press och spel.
– För tre dagar sedan låg hon på planen och grät och vi var övertygade att korsbandet hade gått. När det lugnat sig och hon kunde stödja på benet, sa hon ”jag ska spela på söndag”. Fick hålla tillbaka henne lite även om hon blev tjurig att hon inte fick starta, berättade tränaren Jonas Eidevall och fortsatte:
– Det blev bättre och bättre på träningen i går och sen går hon ut och visar sådan attityd och vilja inte bara i passningsspelet utan framför allt i presspelet. Hon med ett ”halvt knä” går ut och spelar så, då är det klart att de andra tänker att de också måste gå in i duellerna.
FC Rosengårds aggressivitet blev en helt annan och man vann bollen högt gång på gång. Sista halvtimmen var det klasskillnad och inte ens Elin Rubensson förmådde att bygga upp några farliga hemmaanfall.
I stället avgjorde egna talangen Hanna Bennison – och prestigeförvärvet Anna Anvegård.
– Det var tre väldigt sköna poäng. Och en helt annan känsla att åka hem den här gången än når vi förlorade den avgörande matchen här i höstas, sa Hanna Bennison.
– Tre Skånelag i topp? Det är väl så det ska vara. Småland är det bästa, men Skåne är helt okej, sa förra Växjöspelaren Anna Anvegård med ett klurigt leende.
Gå till toppen