Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös graffitihangar växer sig större utomhus

Den stora graffitihangaren vid Enskifteshagen i Malmö kommer att öppna för allmänheten igen på Gallerinatten. Den här gången har väggkonsten även börjat synas på väggarna utanför. Men än har inte planerna på en urbankonsthall nått mycket längre.

Pärra von Andreasson framför utomhusväggarna utanför Graffitihangaren. Bland konstnärerna som målat på uteväggarna finns Mech, Queen Bless, Anders Reventlov, Julia Rio och många fler.Bild: Patrik Renmark
Det började med att Pärra von Andreasson gjorde ett par målningar till en musikvideoinspelning 2013. Sedan dess har projektet vuxit och vuxit. En hangar vid Enskifteshagen i Malmö som fyllts på med fler och fler väggmålningar.
När den 4 000 kvadratmeter stora graffitihangaren för första gången öppnades upp för allmänheten på Gallerinatten 2017 var den fylld med 2 000 kvadratmeter graffiti av 74 olika konstnärer från golv till tak. När det nu är dags för den tredje gallerinatten för graffitihangaren har den kompletterats med ytterligare femton målningar utomhus.
– Våren 2018 frågade vi om vi kunde köra här ute också. Här blir det ju offentligt och då behövs det bygglov. Men Malmö är en modig stad och visade sig från sin bästa sida. Nu är det som ett avancerat samarbetsprojekt där det är lite otydligt var ett verk börjar och ett slutar, säger Pärra von Andreasson.
Tanken var egentligen att måla om några av väggarna inne i hangaren till årets gallerinatt, men när de fick loss uteväggarna valde de att prioritera dem istället. Fast även inne i hangaren är det nu en stor förändring på gång.
– Hittills har vi ju bara jobbat med väggarna, men nu har vi ett muntligt avtal om att sätta igång och arbeta även med golvet så att vi kan ställa ut annan sorts konst också i hangaren. Vi hoppas kunna ge uttryck för den konst som inte har något annat rum, säger Pärra von Andreasson som är med och driver föreningen Centrum för urbankonst.
Graffitihangaren på Ystadsgatan 53F i Malmö. På väggarna hittar man verk av Max Solca, Lisa Ewald, Morgan Tabernik och ett sjuttiotal ytterligare konstnärer.Bild: Patrik Renmark
Föreningen har i flera år haft planer på att driva en urbankonsthall där man kan ge gatukonsten en utställningsplats. Men än har inte så mycket hänt i ärendet. Det medborgarinitiativ som Pärra von Andreasson skrev för två år sen vandrar fortfarande runt i den kommunala byråkratin. I dagarna har tekniska nämnden skickat vidare frågan till kulturnämnden.
Kulturdirektör Pernilla Conde Hellman tycker att idén om en urbankonsthall är intressant, även om hon inte är så förtjust i ordet ”konsthall” i sammanhanget.
– Jag tycker att det signalerar något som är stängt eller kanske tar inträde. Jag vill hellre se det som en plattform eller mötesplats, men det är jätteintressant att fånga upp den här idén, säger Pernilla Conde Hellman.
Just nu har kulturförvaltningen inget uppdrag i det här ärendet.
– Vi för samtal som det heter i byråkratiska termer. Jag tänker att vi behöver hjälpas åt att hitta finansiering och verka som möjliggörare till det här gänget. Vi ska inte kommunalisera detta. Men tänk vad coolt om vi har en konsthall, två konstmuseum och en mötesplats för urbankonst. Den uppställningen vore jätteintressant, säger Pernilla Conde Hellman.
Att det går långsamt i den kommunala byråkratin är inget problem för Pärra von Andreasson.
– Det får gärna ta tid. Vi behöver inte stressa. Det känns som att ju lugnare vi tar det desto mer händer, säger han.
Att det finns kvar en industriverksamhet i ena hörnet av hangaren tycker Pärra von Andreasson bara är bra. "De öppnar portarna varje vardag och det gör att folk kan komma in här och kolla på verken."Bild: Patrik Renmark
Graffitihangaren ligger i Kvarteret Kampen där det även finns aktiviteter som exempelvis klättring, rollerderby och parkour. Men MKB Fastighets AB som äger kvarteret har planer på att bygga bostäder i området. Innan sommaren skickade de in en ansökan om detaljplaneändring och snart väntar första mötet med Stadsbyggnadskontoret.
– Vi vill ha blandad bebyggelse i området med bostäder, lokaler och service. Vi ser positivt på verksamheterna som är i området och Centrum för urban konsts verksamhet i graffitihallen. Det ger liv åt vårt område, men vi vet inte exakt hur det kommer att se ut i framtiden, säger Carina Nyholm som är MKB:s projektchef för Kvarteret Kampen.
Fakta

Gallerinatten

Malmö Gallerinatt äger rum den sista lördagen i september varje år. Då öppnar Malmös gallerier och konstinstitutioner upp dörrarna på kvällen mellan klockan 18 och 24. Årets Gallerinatt äger rum den 28 september. I graffitihangaren på Ystadsgatan 53F kommer det att bli dj:s, eldakrobatik och mycket annat. Förra årets gallerinatt besöktes hangaren av 5 673 personer.

Gå till toppen