Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordisk Panorama: Kvinnliga imamer och virtual reality

Mattias Oscarsson guidar till dokumentärfestivalen i Malmö.

Bild: Nordisk Panorama

Reformisten – Den kvindelige imam

Dokumentär om Danmarks första kvinnliga imam, Sherin Khankan, som verkar för islamisk feminism och som har startat Mariam-moskén i Köpenhamn, den första moskén i Europa som leds av kvinnor. Men hennes arbete för jämlikhet har mött motstånd. I regi av Marie Skovgaard. Visas på Panora 20/9 kl 20, samt Spegeln 21/9 kl 16.
Bild: Nordisk Panorama

John Skoog

Den experimentelle regissören från Kvidinge verkar i gränslandet mellan dokumentär och konstfilm, och fick tidigare i år ett genombrott med ”Säsong”. Skoog gästar Nordisk panorama för ett samtal på Malmö Konsthall den 22/9 kl 14.30, och under festivalen rullar där även en kavalkad av hans kortfilmer varje dag kl 11-17 – bland annat ”Förår” (bilden),
Bild: Nordisk Panorama

Virtual reality

Sätt på dig glasögonen och hörlurarna och försvinn in i en annan värld. Med hjälp av Boost Hbg får festivalbesökare en chans att uppleva vr-tekniken genom tre nya filmer, bland annat Jakob La Cours ”Mystical touch”. Festivalcentret på Panora 20–23/9, varierande tider.
Bild: Nordisk Panorama

Johannes Stjärne Nilsson

Lundafilmaren bakom ”Sound of noise” och ”Music for one apartment and six drummers” (bilden) håller en masterclass på Panora 20/9 kl 20. Dessutom visas ett kortfilmspaket av regissören – ”71 minutes of Johannes Stjärne Nilsson” på samma biograf 23/9 kl 15.
Bild: Nordisk Panorama

War of art

En grupp konstnärer som bjuds in till Nordkorea för ett samarbetsprojekt. Hur lyckas de – i ett land där abstrakt konst är förbjudet? Svaret får vi i norrmannen Tommy Gulliksens dokumentär ”War of art” som visas på Spegeln 20/9 kl 17 samt på Panora 22/9 kl 14.
Gå till toppen