Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bensin och diesel dyrare efter drönarattack

Oljepriset stiger brant efter drönarattacken mot oljeproduktionsanläggningen i Saudiarabien Effekten vid drivmedelspumparna blev omedelbar, plus 15 öre litern.

Oljemarknaden slog igen under helgen, berättar Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Nordea. Men under natten mot måndagen öppnade den igen, och då kunde effekterna av den omfattande attacken i Saudiarabien avläsas.
I London ökade priset på ett fat Nordsjöolja (Brent) kraftigt, över tio procent, när handeln inleddes midnatt svensk tid. Vid lunchtid på måndagen låg priset på 65,50 dollar fatet, en viss tillbakagång från den initiala prischocken.
– Oljepriset steg direkt efter midnatt, men sedan lugnade det ned sig lite. Nu på morgonen hade priset stigit med en 10 procent, säger Christian Kopfer till TT.
Prisökningen beror på framför allt två saker, förklarar han.
– Dels är det oklart hur lång tid det tar för Saudiarabien att reparera anläggningen. Dels är det oron för geopolitiska konflikter som stiger.
Än så länge har Saudiarabien inte sagt något om hur lång tid reparationerna kan ta. Ett dåligt tecken, tycker Christian Kopfer, för om det fanns goda nyheter att lämna så skulle sannolikt Saudiarabien vilja sprida dem så fort som möjligt. Det statligt kontrollerade oljebolaget i Saudiarabien, Saudi Aramco, står inför en börsintroduktion, och då är sannolikt viljan att kommunicera goda nyheter särskilt stark, tror han.
Under söndagskvällen, lokal tid, meddelade Donald Trump att USA släpper råolja från sina strategiska oljereserver. Det skriver han på Twitter.
Mängden olja som släpps ska vara ”tillräcklig för att tillmötesgå marknaden”, skriver Trump. Landets energidepartement hade tidigare under söndagen flaggat för beslutet.
Fast om USA:s åtgärder hjälper beror förstås på hur lång tid avbrottet varar i Saudiarabien, enligt Christian Kopfer.
Frågan är hur våra bensinpriser påverkas på sikt.
– En stor del av bensinpriset i Sverige är skatt, bara sex, sju kronor är råoljepriser. Om råoljan går upp 10 procent så blir ökningen av bensinpriset inte lika stor.
Enligt Christian Kopfer brukar det vara en viss eftersläpning på bensinpriserna ut mot kunderna. Men redan på måndagsförmiddagen hade de ledande bensinbolagen höjt priserna på diesel och bensin med 15 öre litern. Fast hur priset påverkas i längden beror på hur varaktigt avbrottet i Saudiarabien blir, förklarar han.
Fakta

Bakgrund: 5,7 miljoner fat mindre

Bakgrunden är lördagens attack mot saudiska oljeanläggningar, som har orsakat stora störningar i Saudiarabiens oljeproduktion och som redan har lett till kraftigt höjda råoljepriser.

Saudi Aramco, världens största oljeproducent, uppger att produktionen av omkring 5,7 miljoner fat råolja, ungefär 50 procent av landets totala produktion, påverkades av attacken,

Aramco har inte uppgett någon tidsram för när produktionen återgår till normal hastighet.

Gå till toppen