Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varför slukar Vintergatans svarta hål himlakroppar i rekordfart?

Det svarta hålet i Vintergatans mitt började sluka materia med en fart som astrofysikerna inte sett maken till. Är det början på en ny tid i vår galax? Kanske, säger forskargruppen. Bör vi vara rädda? Nej.

Stjärnorna i vår galax, Vintergatan, syns under klara nätter. Här fotograferade av Hussein El-Alawi över Köpmansmagasinet i Smygehuk.Bild: Hussein El-alawi
I 24 år har forskarna haft det svarta hålet i centrum av vår galax under ständig bevakning. Den 13 maj i år började hålet sluka materia med fördubblad kraft.
– På alla dessa år har vi inte sett något som kan jämföras med detta, rapporterar en förbluffad forskargrupp vid UCLA (University of California in Los Angeles).
Ett svart hål är en anhopning av massa med så stark dragningskraft, att ingenting kan stå emot, inte ens ljuset. Inget som en gång sugits in i det svarta hålets gravitationsfält kommer någonsin därifrån.
Därför kan vi inte se ett svart hål, bara ljusskenet från de himlakroppar som hettas upp kraftigt just innan de slukas av mörkret.
Konstnärlig bil av hur vår spiralformade galax Vintergatan skulle kunna se ut. Det svarta hålet i centrum syns inte, men de himlakroppar som sugs in i det lyser starkt innan de försvinner, eftersom de hettas uppBild: Nasa
Det svarta hålet i centrum av Vintergatan har i vanliga fall ”ganska måttlig aptit”, säger forskarna.
Men den 13 maj i år började hålet Sagittarius A* plötsligt lysa med en styrka, som överträffade alla de 13 000 tidigare noteringarna. Det tyder på att hålets ”aptit” ökat dramatiskt, skriver forskarna i tidskriften Astrophysical Journal Letters.
– Den stora frågan är om det svarta hålet är på väg in i en ny fas, summerar de.
Händelsen kan också vara en tillfällighet – kanske en hop asteroider som råkade komma i vägen, kanske gaspartiklar från en stjärna som orsakade ett astronomiskt fyrverkeri när de sögs in bakom händelsehorisonten, det vill säga gränsytan mellan det svarta hålets innanmäte och yttervärlden.
Detta får de närmaste årens forskning utvisa.
Någon fara för mänskligheten föreligger inte, betonar forskarna.
Visserligen har Sagittarius A* en massa som är drygt fyra miljoner gånger större än solens. Men avståndet till det svarta hålet är betryggande 26 500 ljusår. (Så många år är det alltså sedan den nu registrerade händelsen inträffade.)
– Strålningen från det svarta hålet skulle behöva vara tio miljarder gånger starkare för att påverka livet på jorden.
Skuggan av ett svart hål. Den 10 april publicerades historiens första foto av ett svart hål: Messier 87.Bild: ESO
Studien görs i det internationella forskningsprojektet Event Horizon Telescope, som har kopplat samman teleskop över hela världen till ett nätverk.
I våras publicerade projektet den allra första bilden av ett svart hål. Detta kallas Messier 87 och befinner sig i en annan galax, 55 miljoner ljusår från oss,
Med en massa på 6,6 miljarder solar är detta svarta hål mer än tusen gånger kraftigare än vårt närmaste.
Gå till toppen