Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varning för hårda vindar i hela Skåne

Lämna paraplyet hemma när regnet kommer, tipsar meteorologen. Det kommer ändå bara att blåsa sönder. SMHI har utfärdat en klass ett-varning för hårda vindbyar. Blåsten väntas kulminera under tisdagen.

Ett paraply blåser lätt sönder.Bild: HD Sydsvenskan
Under måndagen har det blåst rejält på sina håll. Generellt i Skåne har vindbyarna legat på dryga 15 meter per sekund. Men snart friskar vinden i ännu mer, enligt väderprognosen. Så pass att SMHI har gått ut med en klass ett-varning för tisdagen.
– Utöver blåsten blir det även en del regnskurar, de kommer och går under hela dagen och berör hela länet, säger Mattias Burtu, meteorolog på SMHI.
Varningen gäller för hela Skåne, det kan då bli mycket hårda vindbyar som kan ligga på upp till 23 meter per sekund.
Allra närmast kusten i nordväst kan det tidvis möjligen blåsa ännu hårdare än så.
– Hårdast kommer det att blåsa i samband med skurarna. Så tisdagen kanske inte är en bra dag att ta paraply. Snarare rejäla regnkläder, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.
Regnkläder är bäst när det blåser hårt.Bild: Hasse Holmberg / TT
Onsdagen blir betydligt lugnare, även om det kan bli en del kraftiga vindbyar. Därefter blir vädret gradvis betydligt bättre.
– Det blir en stabilisering, eftersom vi har en högtrycksrygg som växer in.
– Senare i veckan får vi lite sensommarvärme i stället, säger Alexandra Ohlsson.
Gå till toppen