Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kärleken har blivit utbytbar – tack och lov!

Lyssna på pilotavsnittet av podden ”Existens”, där Ida Ölmedal och Isabelle Ståhl pratar om livet och litteraturen.

I den nya podden ”Existens” diskuterar HD:s och Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal existentiella frågor med idéhistorikern och författaren Isabelle Ståhl. I första avsnittet vrider och vänder de på Liv Strömquists nyutkomna seriealbum ”Den rödaste rosen slår ut”.
Stämmer det, som Liv Strömquist tror, att vi i dag har en mer rationell syn på förälskelse?
Det tycker Isabelle Ståhl, vars debutroman ”Just nu är jag här” handlar om just kärlek och avförtrollning. Förälskelsekänslan berövas sin högre mening när vi pratar om den i termer av biologi, psykologi, samhällsstrukturer eller "dejtingmarknad". Men hon lyfter fram att det faktiskt kan vara något bra att försöka förstå kärlek rationellt, och rycker ut till försvar för ”Beyoncé-feminismen” – retoriken om att dåliga pojkvänner faktiskt inte är oersättliga:
– Jag är tacksam för utbytbarhetstänket, som gjort det möjligt att avdramatisera fruktansvärda förälskelser, säger hon.
Ida Ölmedal ifrågasätter att den romantiska kärleken skulle vara ett utdöende ideal.
– I ett samhälle där man förväntas kunna byta ut allting och flytta när som helst, är det i princip bara parförhållandet som är någorlunda intakt. Det finns många andra gemenskaper som är helt upplösta.
De pratar också om huruvida det är svårare att bli kär när man har mer makt, och varifrån begreppet avförtrollning egentligen kommer. Isabelle Ståhl bjuder på högläsning av Schiller och Ida Ölmedal synar svunna tiders förälskelser.
Lyssna i spelaren nedan. Det går också att lyssna och prenumerera i Acast, Podcaster eller Itunes.

Läs artiklarna i podden:

Gå till toppen