Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöbo förlorar lägenheten där han har bott i över 20 år – efter vägglusangrepp

MKB vinner bolagets första försök någonsin att få en hyresgäst vräkt på grund av skadedjur. Den drabbade Malmöbon uppges gång efter gång ha vägrat släppa in vägglussanerare. Nu förlorar han sin lägenhet sedan över 20 år – och ska flytta genast.

MKB har lämnat in bilder på undersidan av Malmöbons säng, som visar många och tydliga spår av vägglusavföring. Vägglössen bor gärna i eller nära sängar, för att kunna suga blod på nätterna.
”Angreppet av vägglöss tillhör extremfallen”, står det i MKB:s noteringar från en av de få gånger de har släppts in i Malmöbons bostad.
Det extrema vägglusangreppet anmäldes redan i april förra året.
En hyresgäst som drabbas av skadedjur ska anmäla det till sin hyresvärd, som är skyldig att hjälpa till. Normalt står hyresvärden också för kostnaderna att sanera.
Men MKB:s saneringsfirma uppger att de gång efter gång inte har blivit insläppta i den angripna MKB-lägenhet, trots att besöken var bokade i förväg.
Till slut tog MKB – för första gången någonsin – beslutet att gå till hyresnämnden i ett försök att säga upp kontraktet.
Förhandling i hyresnämnden hölls för två veckor sedan. I rätten visade MKB:s juridiska samordnare Lars-Gunnar Larsson filmer som togs i lägenheten i början av året, bland annat på en överfull lusfälla med döda och levande löss och en filmsekvens när vägglöss kryper helt öppet på den upplysta lägenhetsväggen.
Den drabbade mannen kom inte till rätten. Till Sydsvenskan har mannen sagt att han inte fick någon kallelse.
Enligt MKB har saneringsfirman gjort minst tio bomkörningar, när de trots bokning inte har släppts in i lägenheten.
På tisdagen kom hyresnämndens beslut.
Hyresnämnden slår fast att hyresavtalet upphörde att gälla redan den 28 februari i år, precis som MKB hade begärt.
Den vägglusdrabbade hyresgästen ska, enligt hyresnämndens beslut, genast flytta från lägenheten.
Hyresnämnden finner det visat att hyresgästen ”inte medverkat vid saneringen på ett sådant sätt som kan krävas av hyresgäster i vars lägenheter ohyra förekommer”.
Hyresnämnden konstaterar att hyresgästen har åsidosatt sina skyldigheter i så hög grad att hyresavtalet inte bör förlängas.
Uppsägningen är helt knuten till vägglöss. Det finns enligt hyresnämnden ingen bevisning som styrker att hyresgästen har vanvårdat lägenheten på något annat sätt.
Sydsvenskan sökte på tisdagen förgäves hyresgästen. Han har tidigare förklarat för Sydsvenskan att han inte vill flytta från MKB-lägenheten, som har varit hans hem i över tjugo år.
Mannen hävdar att det inte längre finns några levande vägglöss i bostaden. Han har fortfarande möjlighet att överklaga hyresnämndens beslut till Svea hovrätt.
– Vi är nöjda med beslutet. Sen får vi se om hyresgästen väljer att överklaga, säger MKB:s juridiska samordnare Lars-Gunnar Larsson.
Lars-Gunnar Larsson har själv inte drivit något liknande mål – och känner inte till något liknande ärende från andra fastighetsbolag i landet.
Kommer ni att driva fler uppsägningar på grund av skadedjur?
– Det är mycket ovanligt att det behöver gå så här långt. Det brukar alltid finnas ett gemensamt intresse att hitta en lösning. Men skulle det uppstå ett liknande ärende så vet vi nu att det går att driva i hyresnämnden, säger Lars-Gunnar Larsson.
Fakta

Vägglöss

En vuxen vägglus är cirka 4–5 millimeter lång. Den har en bred, oval och tillplattad kropp.

Dess kropps övre yta är täckt med kort gyllengult hår, varför den kan se randig ut.

En tom vägglus är nästan genomskinlig medan en vägglus som har sugit blod är ljust gul eller brun.

Tecken på vägglusangrepp är blodfläckar på sängkläderna och en distinkt, söt och främmande lukt.

Källa: Anticimex

Läs också Extremangrepp av vägglöss kan göra första MKB-hyresgästen någonsin hemlös
Läs också Vägglusdrabbad kom inte till rätten för att rädda sitt hyreskontrakt
Gå till toppen