Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny engelskspråkig teater – med siktet inställt på skolor

Fraser MacLeod bestämde sig för att lämna jobbet som engelsklärare och satsa helt på sin stora passion: teater. Nu har han startat den engelskspråkiga teatergruppen Front Row Theatre som snart har premiär med Tjechovs ”The Boor”. Därefter är planen att ta föreställningen ut i skånska gymnasieskolor.

Fraser MacLeod är mannen bakom nystartade Front Row Theatre. I den första produktionen ”The Boor” spelar han själv en av huvudrollerna.Bild: Peter Frennesson
I många år har brittiska Fraser MacLeod varit aktiv i Malmös amatörteatervärld. Han startade amatörteatergruppen Guanabana och har tidigare jobbat med studentteaterföreningen på Malmö Universitet. Parallellt har han haft en karriär som engelsklärare. Men för ett par månader sedan tog han beslutet att säga upp sig från lärarjobbet och starta en professionell engelskspråkig teatergrupp.
– Jag vill ta engelskspråkig teater till en större publik. Många undrar om det verkligen finns en marknad för engelskspråkig teater här och det är såklart svårt att säga om folk kommer vara intresserade – men jag tror att ju fler som producerar engelskspråkig teater ju fler kommer att upptäcka det, säger han.
– I Köpenhamn har scenen för engelskspråkig teater länge varit större än i Malmö, och många där blir förvånade över scenen vi faktiskt har i Malmö, säger Inna Syzonenko som spelar en av huvudrollerna i Front Row Theatres första produktion.
Skådespelaren Inna Syzonenko gör rollen som änkan Popova. Hon ser ett ökat intresse för engelskspråkig teater i Skåne.Bild: Peter Frennesson
Den 19 september har de premiär för Anton Tjechovs ”The Boor”, eller ”Björnen” som den heter på svenska. Föreställningen består av en enda akt och är en komedi om änkan Popova som sörjer sin döde man, och godsägaren Smirnov som plötsligt rusar in i hennes liv för att kräva in en skuld.
– Jag gjorde den för nio år sedan på studentteatern. De var den första föreställningen jag producerade och jag känner att jag har utvecklats mycket, både som skådespelare och regissör, sedan dess. Så det kändes spännande att se hur annorlunda den kommer att bli den här gången, säger Fraser MacLeod.
Inna Syzonenko och Fraser MacLeod utgör, tillsammans med Emma Gould, ensemblen bakom Front Row Theatres första produktion ”The Boor”.Bild: Peter Frennesson
I rollerna syns han själv, ukrainska Inna Syzonenko och brittiska Emma Gould. En trio som tidigare har jobbat tillsammans i olika konstellationer, bland annat i Guanabanas ”Deathtrap” och ”Pavilion”.
Front Row Theatre kommer att fokusera i huvudsak på klassiska verk och målet är att kunna turnera runt i Skåne med sina föreställningar, gärna till gymnasieskolor.
– Som engelsklärare, eller tidigare engelsklärare, är jag övertygad om att det är bra för elever i gymnasiet att se teater på engelska. Det kan göra dem mer intresserade för ämnet, något jag annars vet kan vara ett problem som lärare, säger Fraser MacLeod med ett skratt .
– Att kunna sälja in föreställningarna till skolor är också en av anledningarna att vi spelar klassiker. Jag kommer kunna använda mina erfarenheter som lärare till att skapa studiematerial till föreställningarna.
Både han och Inna Syzonenko ser ett ökat intresse för engelskspråkig teater i Skåne just nu.
– Jag har varit aktiv i de flesta engelskspråkiga teatersällskapen i Malmö och scenen växer verkligen just nu. Det spännande är att inte bara engelskspråkiga personer kommer, det är många svenskar i publiken också. Svenskar är ju generellt väldigt bra på engelska och många går för att träna sin engelska, eller bara för att träffa människor från andra delar av världen, säger Inna Syzonenko.
Fakta

Front Row Theatre sätter upp ”The Boor”

Premiär på Karavan i Malmö den 19 och 20 september.

Ett smakprov på föreställningen ges under Kulturnatten i Lund den 21 september, i samarbete med Folkuniversitetet.

Turnén drar troligtvis igång i början av nästa år.

Gå till toppen