Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny skånsk vårdplattform utmanar nätläkarna

Det nybildade Malmöbolaget Alteri Care hoppas nå framgångar med en ny digital vårdplattform. Malmöbolagets system ses som en hjälpande hand åt personal på fysiska vårdcentraler.

Vikenbon Michael Rosenlind är vd och storägare i det nya Malmöbolaget Alteri Care.
Allt fler människor får upp ögonen för möjligheterna med uppkopplad hälsa och digitaliseringen bereder väg för nya aktörer jämte etablerade företag som Min doktor, Kry och Doktor.se.
I Skåne har Alteri Care sett dagens ljus, men det nybildade Malmöbolaget har inga egna läkare eller annan vårdpersonal. Bolaget tillhandahåller uteslutande en teknisk plattform för bland annat videosamtal och chatt, som ett digitalt komplement till det fysiska mötet med patienter på befintliga vårdcentraler.
– Det här är ett effektivt sätt att avlasta överarbetad vårdpersonal och skapa en hållbar miljö utan att undersköterskor och läkare riskerar att jobba ihjäl sig, säger vd Michael Rosenlind med bas i Viken norr om Helsingborg.
Genom bolaget, Make a mark, är Michael Rosenlind också storägare i Alteri Care vars andra storägare är konsultbolaget Commerz med säte i Malmö. Styrelseordförande för Alteri Care är Malmöbon Stefan Widén som har bred erfarenhet inom primärt managementsektorn.
– Det som skiljer oss från andra digitala vårdaktörer är att vårt system är helt modulbaserat. Vi skapar alltså inte en helt ny vårdprocess och talar om hur den ska se ut. Istället tillför vi en palett med funktioner som ska bistå personal och patienter i den befintliga vården, säger Michael Rosenlind.
På så vis, menar han, kan patienter även fortsättningsvis vara knutna till sin vanliga vårdcentral och samtidigt få digital extrahjälp av vårdpersonal som de redan känner.
– Andra nätläkare är oftast fokuserade på snabba besök inom primärvården. Vi vill hjälpa patienter och vårdgivare med både snabba besök och genom att effektivisera frekventa möten inom sluten vård, exempelvis cancervård, säger Michael Rosenlind.
Hittills har Alteri Care inlett diskussioner med olika regioner i landet. Michael Rosenlind ser även potential i andra kundsegment, till exempel kommuner som tillhandahåller hemvård, äldrevård, skolkuratorer och missbrukarvård.
I november deltar bolaget som utställare vid tech-konferensen Web Summit i Lissabon tillsammans med delegationen från Business Sweden. Där både hoppas och tror Michael Rosenlind att Alteri Care kommer att nå flertalet internationella kunder.
På lite längre sikt är bolagets målsättning att vara etablerad i ett antal regioner och kommuner i Sverige. Samtidigt ser man en ännu större uppsida på den globala marknaden.
– Vi har redan blivit tillfrågade att sätta upp vårt system i länder i Afrika och Asien. Där hoppas vi kunna knyta affärsband med återförsäljare och samarbetspartners, säger Michael Rosenlind.
Gå till toppen