Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ida Ölmedal: Regeringen borde markera när Kina ger sig på svensk journalist

Utrikesminister Ann Linde (S).Bild: Henrik Montgomery/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Kinas ambassad fortsätter att attackera den svenske journalisten och demokratiaktivisten Kurdo Baksi.
"Kurdo Baksis okunskap och vansinne har återigen chockat oss", skriver ambassaden i sitt senaste uttalande. "Han är inte värdig att diskutera demokrati eller rättssäkerhet över huvud taget." Han uppmanas att "sluta omedelbart".
Bakgrunden är förstås Kinas fängslande av den svenske förläggaren Gui Minhai, ett fall som yttrandefrihetsvännen Kurdo Baksi engagerat sig i med kunnighet och envishet. Det provocerar uppenbarligen diktaturens utsända: I januari skrev ambassaden att Baksi försöker skada relationen mellan Kina och Sverige.
Det finns något löjeväckande i raseriet mot ett antal tidningsartiklar. Men i själva verket är det skrämmande: en stormakt som slår ner på en enskild journalist och demokratiaktivist, och uppmanar honom att sluta skriva.
När den nytillträdda ambassadören gick till attack på ett liknande sätt mot journalisten Jojje Olsson förra året sågs det som en unik händelse att Kina gav sig på en journalist utan koppling till landet. Även statskontrollerad kinesisk press kallade det för ett sällsynt agerande. Sedan dess har liknande utbrott alltså följt upprepade gånger.
Man undrar var Stefan Löfven och hans nya utrikesminister Ann Linde är. Regeringen borde markera sitt försvar för svensk yttrandefrihet.
Gå till toppen