Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snabba analyser kan få ner skjutningar

Med snabbare analyser av vapen kan svensk polis få antalet skjutningar att minska drastiskt. Det bedömer amerikansk polis som just nu är i Sverige för att bistå sina svenska kollegor.

Rick Fuentes, tidigare polischef i New Jersey.Bild: Janerik Henriksson/TT
Ökningen av grovt vapenvåld i Sverige är oroande, säger Rick Fuentes, tidigare polischef i New Jersey och numera på Rutgers University. Skjutningar är som bekant ett stort problem i USA, men Sverige sticker ut med en annan typ av våld, anser han.
– Vi ser exempelvis inte granatattacker, även om vi har problem med masskjutningar, säger den tidigare polischefen till TT.
Efter den senaste tidens allvarliga skottlossningar gör Stockholmspolisen ett försök att kraftsamla mot skjutvapenvåldet. En del i satsningen är ett samarbete med polisen i New Jersey. Förhoppningen är att metoder som används där även ska kunna användas i Sverige.
Det handlar om enkla lösningar som inte kostar mycket pengar att genomföra, framhåller Rick Fuentes. En viktig del är att det ska gå betydligt fortare att göra de forensiska analyserna vid skottlossningar, genom att de olika undersökningarna utförs på en och samma plats.
– Vi har skapat laboratorier som bara sysslar med att undersöka skjutvapen som använts vid brott, säger Rick Fuentes.
Detta minskade handläggningstiden vid skjutvapenanalyser i New Jersey från tio månader till 48 timmar. Informationen skickas direkt tillbaka till de poliser som utreder brotten, vilket gör att förövare snabbt kan identifieras och plockas bort från gatan.
Detta, ihop med andra åtgärder, har lett till en rejäl nedgång i antalet skottlossningar, enligt Fuentes.
– Vi såg en minskning av skjutningar med 30 procent i vissa städer, speciellt Newark där skjutvapenvåldet också var mest förekommande, säger Rick Fuentes.
I Sverige tar det i dag ungefär 150 dagar att få svar på vapenundersökningar från Nationellt forensiskt centrum. En väntetid som skulle behöva kortas väsentligt, enligt regionpolischef Ulf Johansson.
– Vi ser väldigt goda resultat från New Jersey. Det blir betydligt lättare att tidigt söka efter rätt gärningspersoner, vem som har hållit i vapnet, vem som kan vara nästa offer och så vidare, säger han.
En annan del i samarbetet är att skapa nya underrättelsecenter efter amerikansk modell, så att poliser på fältet omedelbart kan få återkoppling om konflikterna och dess huvudpersoner.
Rick Fuentes är övertygad om att metoderna, om svensk polis inför dem, kommer att ha effekt.
– Det är alltid svårt att förutsäga hur saker kommer att utvecklas. Men de här metoderna kan inte vara annat än effektiva, säger han.
– Varje gång du får information som kan hjälpa dig att lösa ett brott inom två dagar i stället för tio månader kommer det att vara en vinst. När det gäller skjutvapenvåld kommer det här absolut att hjälpa er polis att arbeta snabbare.
Fakta

Våld bland kriminella ökar

Dödligt våld kopplat till kriminella konflikter har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren.

Den senaste tiden har gängvåldet drabbat flera personer som inte själva ingår i de kriminella nätverken.

Totalt har det hittills i år inträffat 214 skjutningar, i vilka 29 personer avlidit.

2018 sattes ett dystert rekord med 45 ihjälskjutna. Totalt inträffade 306 skjutningar. Året före sköts 43 människor till döds i totalt 324 skjutningar.

Även antalet sprängningar ökar. Till och med juli i år skedde 120 sprängningar, jämfört med 83 i fjol.

Hela året 2018 anmäldes totalt 162 sprängningar.

Källa: Polisen, TT:s nyhetsarkiv

Gå till toppen