Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åtta skånska kommuner får extra flyktingpengar

Regeringen öronmärker 410 miljoner kronor till kommuner med "socioekonomiska utmaningar". Sex av dem ligger i Skåne – Helsingborg, Kristianstad, Landskrona, Malmö, Perstorp och Åstorp. Dessutom får tre Skånekommuner extrapengar för att ha tagit emot särskilt många flyktingar.

Budgetpropositionen för 2020.Bild: Anders Wiklund/TT
Regeringen skjuter i statsbudgeten för nästa år till ytterligare fem så kallade välfärdsmiljarder för att landets kommuner ska klara att leverera skola, vård, omsorg och andra välfärdstjänster.
Finansminister Magdalena Andersson (S) har därutöver valt ut 32 kommuner som riskerar att drabbas av växande sociala problem och som därför får extrapengar för att minska segregationen.
"Med dessa medel ges kommunerna möjlighet att genomföra ytterligare prioriterade långsiktiga insatser", skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Det kan exempelvis handla om insatser för barn och unga, satsningar på utbildning, ökad trygghet, ökad sysselsättning och insatser för att stärka demokratin och det civila samhället.
De allra högsta bidragen går till storstäderna. I Skåne får Malmö under nästa år 22 miljoner kronor i statliga medel för att motverka segregationen, Helsingborg får 13,1 miljoner, Kristianstad 10,3 miljoner, Landskrona 8,5 miljoner kronor.
Därutöver går 7,2 miljoner kronor till Åstorp och 6,8 miljoner till Perstorp.
Regeringen satsar under 2020 dessutom 80 miljoner kronor på ett tillfälligt flyktingstöd till kommuner som tagit emot ett väldigt stort antal nyanlända i förhållande till sin befolkning.
I Skåne har tre kommuner fått sådana extramiljoner.
Burlövs kommun får 2,4 miljoner, Perstorp 1,3 miljoner och Östra Göinge kommun 3,7 miljoner kronor i kompensation för att de haft ett flyktingmottagande som per capita varit betydligt större än för de flesta andra svenska kommuner.
Östra Göinge är den svenska kommun som får den näst högsta penningsumman. Bara blekingska Ronneby får med fem miljoner kronor ett större extrabidrag under nästa år.
Enligt finansdepartementet är Perstorp och Östra Göinge de två skånska kommuner som under nästa år får de största bidragsökningarna när grunderna för det statliga så kallade kostnadsutjämningsbidraget ändras. De exakta bidragsnivåerna offentliggörs först i början av oktober.
Gå till toppen