Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bibliotekarien debuterar med blixt och dunder

Mark Wallenius var själv ett barn som gillade att läsa och skriva. Nu har bibliotekarien i Skanör gett ut sin första barnbok.

"Jag tror att jag hela tiden haft ett stort uttrycksbehov", säger Mark Wallenius.
Första dagen Tor börjar i Mikas klass slår blixten ner i ett träd på skolgården. Efter det blir inget sig likt. Tor gör som han vill och är den enda som vågar tjafsa med femmorna. Samtidigt verkar han dölja något.
Det är upptakten till nyutgivna "Blixtar och hemligheter", Mark Wallenius debut som barnboksförfattare.
– Jag hoppas att de som läser tycker den är spännande och att de blir indragna i miljöerna. För mig är det viktigt att läsarna själva vill vara i miljöerna, säger Mark.
Och miljöerna – det är de smala kullerstensgränderna och sagodoftande ruinerna i gamla Visby. Där Mark Wallenius själv växte upp.
– När jag skriver blir det automatiskt Visby jag ser framför mig. Som barn lekte vi på ringmuren. När jag kommer tillbaka i dag känns det som att hamna mitt i en film.
Sedan drygt två år är Mark bibliotekarie på Skanörs bibliotek, nischad mot barnlitteratur. Tillsammans med kollegor håller han i bibliotekets samarbeten med skolor och förskolor och arrangerar barnaktiviteter.
– Jag är intresserad av barnlitteratur, men också av barns tillgång till litteratur och av barns rättigheter.
Mark var själv ett barn som gillade att läsa och att skriva, men det blev till musiken han sökte sig efter gymnasiet. Han gick Musikerlinjen på Musikhögskolan i Stockholm, för att bli gitarrist. Men kände sig aldrig riktigt hemma där.
– Jag insåg att det inte var vad jag ville. Jag hade svårt för att bara följa noter som någon annan skrivit, jag ville göra egna låtar och texter.
Han började engagera sig i teater i stället och skrev egna pjäser.
– Jag tyckte inte om att själv stå på scen men jag satt hemma och skrev för andra. Jag tror att jag hela tiden haft ett stort uttrycksbehov.
Sedan blev det författarskolan i Lund, där han uppmuntrades av lärarna att skriva just barnlitteratur, och efter det bibliotekarieutbildning.
Musiken har han lämnat, nästan i alla fall. Det är Mark som håller i sång- och sagostunderna på Skanörs bibliotek.
– Men det finns mycket musik i språk också. Språk handlar mycket om rytm.
"Blixtar och hemligheter" är det fjärde manuset Mark skickat in till de stora förlagen och det första som ges ut.
– Det känns lite svindlande. Jag har inte insett förrän nu hur svårt det är, hur många manus som skickas in, hur få som väljs ut och hur få som verkligen blir utgivna. Det är också kul att andra kommer att få lära känna den här världen. Annars är man ju helt ensam med sina berättelser.
Nu arbetar Mark Wallenius med fortsättningen till det som är tänkt att bli en bokserie.
Bland hans egna favoritböcker från barndomen finns Michael Endes "Momo eller kampen om tiden" och Barbro Lindgrens Loranga-böcker.
Det är också karaktären Loranga som är tatuerad på Marks ena arm. På den andra har han en tatuerad målning av Marc Chagall.
– Mamma och pappa såg en utställning av Mark Chagall när de väntade mig och tyckte Marc var ett fint namn så då fick jag heta det, säga han och skrattar.
Det pratas mycket om barns läsning dessa dagar och Mark hoppas kunna bidra till fler barn upptäcker böckernas magiska värld.
– Böcker är ännu häftigare än läsplattor och telefoner. För böcker samspelar med ens egen fantasi. Jag fattar inte riktigt själv hur det fungerar, men fantasin aktiveras på ett helt annat sätt.
Fakta

Mark Wallenius

Ålder: 35 år

Bor: Lägenhet i Malmö

Aktuell: Debuterar som författare med barnboken "Blixtar och hemligheter" på Alfabeta bokförlag.

Läser: "Jag läser jättemycket, mest barnlitteratur. Just nu läser jag om flera böcker, Narnia-serien och Roald Dahls klassiker bland annat."

Gå till toppen