Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Den palliativa vården vinner på ökad delaktighet, inte privatisering

Vår vinst handlar om att bidra till att människor lever ett gott liv, behåller sin hälsa och får dö i värdighet, utan smärta eller oro, skriver personalen på ASIH i Malmö.Bild: Nina Varumo / SvD / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Vi har världens bästa jobb, men hur länge kommer vi kunna känna så? På ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) vårdar vi patienter som valt att vara hemma i perioder av allvarlig sjukdom och i livets slutskede. Vi får träffa de mest fantastiska personer, blir insläppta i deras hem och deras liv under en av de svåraste stunderna. Sällan är livet så närvarande som när vi vet att det håller på att ta slut.
Vi arbetar i multiprofessionella team och patientens önskan och behov får stå i centrum. I samtal med patient, närstående och kollegor är vi uppfinningsrika och nyfikna, vi vill alltid hitta den bästa lösningen för att höja livskvalitén för våra patienter. Den samlade kompetensen och erfarenheten på ASIH är imponerande och väl använd. Men nu står vi inför stora utmaningar. Precis som i övriga Region Skåne är det svårt att rekrytera personal. Regionen halkar efter både kommun och privata aktörer i löneutvecklingen och misslyckas med att erbjuda bättre arbetsmiljö som kompensation. Patienterna blir lidande av en allt sämre sjukvård och det är dags för en förändring för hela Region Skåne och för oss på ASIH innan personalbristen förvärras. Vi behöver långsiktighet, patientsäkerhet och ett stärkt multiprofessionellt samarbete. Vi tror att en av lösningarna är att patienter och vårdarbetare blir mer delaktiga i beslutsfattande.
Vad är då politikernas lösning? Tragiskt nog verkar det vara privatisering. I en artikel i Sydsvenskan 10/5 fick vi läsa att det borgerliga regionstyret med stöd av SD har röstat igenom att en privatisering av ASIH i Malmö och Trelleborg ska utredas. Det är fortfarande ingen som har pratat med oss, hade vi som arbetar dagligen inom ASIH blivit tillfrågade så hade vi haft ett tydligt svar: Nej tack!
En privatisering av vård i livets slutskede är problematisk av många anledningar. Det riskerar att omintetgöra det hårda arbete som vi har lagt ner på att ta fram en målbild för den palliativa vården år 2022, en vision för hur vården kan förbättras och utvecklas. Det är ett arbete som gjorts av personer med kunskap och erfarenhet av den palliativa vården, ett arbete som har förankring i verksamheten. Det skulle även äventyra samarbetet vi har med övriga ASIH-enheter i Skåne, ett kunskapsutbyte som vi värdesätter högt. Vi deltar även i en regional samverkansgrupp för barnsjukvården och arbetar dagligen med sjuka barn inom regionen. För att säkerställa att allt det här viktiga arbetet ska kunna fortsätta behöver vi ett demokratisk inflytande på sjukvården, valda politiker ska styra riktningen – inte företag bortom demokratisk kontroll.
När du är svårt sjuk ska du inte behöva välja mellan olika företag eller fundera på vem som ska fakturera på olika diagnoskoder som din sjukdom kan generera. Du och dina närstående behöver känna trygghet i att den vård som ges alltid är den bästa möjliga, att en bra och jämlik vård finns där för dig. Det borde vara det enda argumentet som behövs, men vi vet alla att ekonomiska aspekter alltid väger tungt.
Om vi nu ska vara så krassa att vi pratar om pengar i sjukdom och döende, så är det konstigt att politikerna vill sälja ut en av de mest kostnadseffektiva och välfungerande delarna av svensk sjukvård. För varje dygn som våra patienter får en bra och säker vård i hemmet är ett dygn som en väldigt dyr sjukhussäng står ledig för någon annan. En billigare, säkrare och bättre vård går inte att hitta, något som företagen som så gärna vill köpa upp ASIH vet, men som våra politiker inte verkar förstå.
Ännu viktigare än den ekonomiska sidan är att sjukvården inte är, och aldrig kommer att kunna vara, ett vinstdrivande projekt. Som samhälle bör vi inse att vård är värt att satsa på trots att vinsten inte kommer i pengar. Vår vinst handlar om att bidra till att människor lever ett gott liv, behåller sin hälsa och får dö i värdighet, utan smärta eller oro. Det går inte att sätta ett pris på det. Så vår önskan är att politikerna ska söka lösningar i dialog med patienter och personal som dagligen berörs av den palliativa vården. Vi vill vara med och rädda den värdiga vården, låt oss vara delaktiga!
Matilda Redemo Sjuksköterska, för personal på ASIH i Malmö
Gå till toppen