Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU på väg att lämna kolkraften

Kolanvändningen sjunker kraftigt i EU. Trenden pekar på att koldioxidutsläppen sjunker med 65 miljoner ton i år jämfört med förra året.Bild: Frank Augstein/AP/TT
Kolanvändningen rasar dramatiskt i EU, rapporterar Dagens Nyheter , med hänvisning till den brittiska tankesmedjan Sandbag.
Under perioden 2012–2018 sjönk kolanvändningen med 30 procent och i år väntas minskningen bli 19 procent. Ungefär hälften av kolet har ersatts med vind- och solkraft. Den andra hälften har ersatts med naturgas, som trots att den också är fossil ger mindre utsläpp av växthusgaser.
Irland, Frankrike och Storbritannien ligger i toppen, med minskningar på 79, 75 respektive 65 procent. I Storbritannien stod alla kolkraftverk till och med stilla under två veckor i maj.
Tyskland har bantat kolanvändningen med 22 procent. Eftersom landet har så många kolkraftverk motsvarar det den största minskningen i EU i absoluta tal.
I Bulgarien, Slovenien och Österrike syns en viss ökning.
Gå till toppen