Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fabriksarbetare i riskzonen för diabetes

Fabriksarbetare, chaufförer och städare är de yrkesgrupper som löper högst risk att drabbas av typ 2-diabetes, enligt en studie från Karolinska Institutet.

Övervikt är en av riskfaktorerna för ett drabbas av typ-2 diabetes. Arkivbild.Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT
Personerna i dessa grupper löper, enligt studien, upp till tre gånger så hög risk att drabbats av typ 2-diabetes gentemot personer som jobbar som lärare och sjukgymnaster. Bland manliga fabriksarbetande har nio procent typ-2 diabetes, vilket kan jämföras med hela den vuxna befolkningen i Sverige där sju procent är drabbade. Men studien pekar på att det inte är yrkena i sig som orsakar diabetes – utan att personer i vissa yrkesgrupper generellt har en mindre hälsosam livsstil.
”Den höga diabetesrisken verkar förklaras av en hög förekomst av riskfaktorer som övervikt, fysisk inaktivitet och rökning redan i unga år”, säger Sofia Carlsson, forskare vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.
I studien framkom att män som senare kom att arbeta i yrken med hög diabetesrisk generellt var mer överviktiga och hade en sämre fysisk förmåga redan när de mönstrade. Även bland kvinnor syntes ett liknande samband, där personer i yrkesgrupper med hög diabetesrisk i större utsträckning var överviktiga och rökte vid tidpunkten för deras första graviditet än andra kvinnor.
Fakta

Yrkena där flest har typ 2-diabetes

Kvinnor: Handpaketerare och andra fabriksarbetare, städare och köks- och restaurangbiträden.

Män: Fabriksarbetare, fordonsförare och maskinförare.

Gå till toppen