Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkton körd genom ett industriellt datorfilter

Mats Edén och Stefan Klaverdal hämtar musik från skogen. Hanna Höglund gillar.

Mats Edén och Stefan KlaverdalBild: Sofia Klaverdal Svenska folkdansringen

Mats Edén och Stefan Klaverdal

KONSTMUSIK. Annual growth rings.

Folkmusikern Mats Edén och kompositören och ljudkonstnären Stefan Klaverdals nya skogsalbum ”Annual growth rings” är en minimalistisk musiksaga med John Bauerska övertoner, inspelat i trakterna runt Harlösa och Ängelholm. För den som hänger sig åt japanska skogsbad – eller helt enkelt tycker om att röra sig bland träd ibland - är den här skivan ett måste. Inte minst för att den tar naturen på allvar.
Skräckfilmsaktigt plockiga ”Growing branches” är stycket för alla som lever i föreställningen om att klängväxten där hemma vilken dag som helst kommer att strypa en i sömnen. En i bästa mening totalt rå musik. På ”Following the roots” proggrockar duon till det med raspiga stråkriff och kulande fioler. Allt kört genom ett industriellt datorfilter.
Min enda invändning är att när de rena folkmusikinslagen blir fler och det faktiska växtgestaltandet mindre blir musiken också mindre intressant och egen. Man behöver inte en lyriskt improviserande fela i barrskogen för att förstå det stora i själva tall-varon, så att säga.
Lövverkets och blandskogens magi fångas å andra sidan på pricken i andlöst vackra ”Among opening leaves”. En nästan-diatonisk godnattkoral för små söta vårknoppar, att återvända till när sommaren gått över i höst.
Gå till toppen