Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon syr egna kassar med hjälp av gratistidning

En kväll i tv-soffan fick Åsa Mossblad i Löddeköpinge en idé. Nu designar hon och skapar bärkassar av olika modeller i egen firma. Allt började med en Hallåtidning.

– Jag är självlärd och det har blivit en del fel som jag fått sprätta upp. Det är så jag har lärt mig, säger Åsa Mossblad.Bild: Lill Eriksson
Närmast till hands låg senaste februarinumret av Hallå. Några vik och klipp senare låg tyget till Åsa Mossblads första bärkasse i symaskinen.
– Yogabagen tar längre tid, den har flera delar, bland annat ett tåligare canvastyg nedtill, berättar Åsa och menar att tålamod är en dygd.
Blir det snyggast med helt tygstycke eller en söm? Ibland får man sova på saken och inte vara för impulsiv. I produktutvecklingen har hon provat sig fram på gamla lakan, tänkt om och sprättat sömmar många gånger.
Det är högkonjunktur i idébanken, av tvättbar textilvaxduk godkänd för livsmedel, syr Åsa små lunchkassar. Och presentpåsar till den som vill ge bort en flaska med lite finess. Allt utom yogabagen håller sig på eller under hundralappen. Av restbitarna syr Åsa lavendelpåsar och hårsnoddar.
– Vinpåsarna är populärast, men på vissa marknader går mest tygkassen åt. Av dem har jag sytt 100 stycken. Oftast är jag ensam om att sälja detta, säger Åsa.
Idén fick hon efter att själv ha tröttnat på sladdriga och tråkiga reklamtygpåsar.
– Jag vill att de ska vara bra för miljön och stilfulla och roliga.
Åsa säljer sina alster på till exempel Sillamarknaden i Barsebäck och vårmarknaden i Kävlinge, eller på hempartyn. Ibland är det kunderna som kommer med idéer.
– Så var det med yogabagen som en vän föreslog och tygkassen med kort handtag - alla vill inte bära den på axeln.
Familjen flyttade från Malmö till Löddeköpinge för 16 år sedan och här föddes dottern som nu är 13 år. Åsa har ockuperat halva vardagsrummet hemma på Opalvägen med sin syateljé.
– Jag sitter och syr vid matbordet, så tio minuter innan det är mat rensar jag undan allt. Och torkar sedan upp efter alla...
Sömnad och inredning har alltid intresserat Åsa. Hon saknar formell utbildning, men efter att ha klätt om möbler, sytt gardiner och dotterns kläder kom beställningar på allt ifrån kjolar och tajts till otaliga "onepiece". Med tygkassar i annorlunda mönster och färger, hoppas hon att fler överger de miljöförstörande plastpåsarna.
– Man kan använda textilkassar till mer än mat, till exempel som handväska.
Var köper du tyget?
– I tygbutiker så jag kan känna och lukta, tyget får inte vara för tunt och ska vara giftfritt, inte lukta bensin.
Sedan i april är det här en hobbyverksamhet sidan av heltidsarbetet som brevbärare. Hon gillar att hålla kroppen i trim och löptränar gärna i Sandskogen med sonen. Åsa kör ut post med cykel, moped och bil i bland annat Kävlinge, Furulund och Dösjebro.
– Ibland längtar jag hem för att få sy, det är jätteroligt och min egentid. Fokus här och nu. Det är både avkopplande och kreativt.
Bild: LILL ERIKSSON
Bild: LILL ERIKSSON
Bild: LILL ERIKSSON
Bild: LILL ERIKSSON
Bild: LILL ERIKSSON
Bild: LILL ERIKSSON
Gå till toppen