Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klas Östergren speglar metoo

Ibsens Hilde är nu Klas Östergrens – en norsk urkraft som älskar starka män och som smäller igen dörren när psykoanalytikern vill göra henne till traumatiserat offer. I henne hittade Östergren sin första kvinnliga centralgestalt men också en spegling av metoo.

Klas Östergren låter sin roman spegla inte bara Hilde Wangels liv utan också den moderna litteraturens framväxt. I romanens sista kapitel skriver han in sig själv och ett flyktigt möte med Sarah Leander.Bild: Johan Nilsson/TT
Det är i ”Byggmästare Solness” som hon gör sin storslagna entré. Den unga Hilde kommer från fjället, med ränsel på ryggen, hem till den framgångsrike byggmästaren. Hon påminner honom, ”den här store magnifike kulturmannen”, som Östergren säger, om vad som hände den där festkvällen för tio år sedan.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen