Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Ett barn förlorade sin mamma”

En liten flicka med en födelsedagstårta. En nybakad student. En mamma i en sjukhussäng med sin nyfödda dotter. Bilder från den mördade Karolin Hakims liv visades på storbildsskärm under minnesceremonin. På onsdagen begravdes hon på S:t Pauli norra kyrkogård.

På onsdagen hölls en minnesceremoni för Karolin Hakim på Luftkastellet vid Brofästet i Malmö.Bild: PETER FRENNESSON
Det har gått drygt tre veckor sedan småbarnsmamman och läkaren Karolin Hakim mördades på Sergels väg. I famnen när hon sköts till döds höll hon sin då knappt 2,5 månader gamla dotter.
Den öppna minnesceremonin inleddes klockan 11 på onsdagen i den stora salen i Luftkastellet med utsikt över ett blåsigt Öresund. Hennes familj, vänner och andra som ville hedra henne var på plats. Även reportrar och fotografer som hade välkomnats av familjen.
Många grät när den närmsta familjen samlades runt den vita kistan, samtidigt som bilder på henne som bebis, ung flicka, vid hennes examen i Polen och som nybliven mamma visades på storbildsskärm.
– När får alla varför svar? sa Jimmy Serler, borgerlig begravningsofficiant, i sitt tal under ceremonin.
Kistan var täckt av blommor i rosa och vitt och omgiven av fyra svartvita porträttbilder på en leende Karolin Hakim.
Blomsterarrangemangen runtom kistan hade hälsningar från anhöriga, vänner och från kollegorna på sjukhuset i Värnamo, där Karolin Hakim just hade avslutat sin AT-tjänstgöring.
På flygel och tvärflöjt framfördes ”Hallelujah” av Leonard Cohen.
Ett hundratal personer var på plats för att hedra kvinnan, mamman och läkaren Karolin Hakim. Stolarna som fanns uppställda räckte inte till. Flera stod upp under ceremonin.
– Den 26 augusti, då förändrades världen för alltid. Ett samhälle förlorade en ung förebild. Många förlorade en god vän men framförallt en livskamrat, ett syskon, en familjemedlem, en mamma förlorade sitt barn, ett barn förlorade sin mamma, sa Jimmy Serler.
I talet under ceremonin beskrevs en ambitiös ung kvinna, som först utbildade sig till mäklare men kände att hon ville arbeta med att hjälpa och påverka människor.
Karolin Hakim jordfästes på S:t Pauli norra kyrkogård.Bild: Hussein El-alawi
Hårda studier på läkarutbildningen i Polen upptog hennes tid.
– Men när hon väl var färdig med sin utbildning och lyfte blicken lite från böckerna då fann hon, vad som beskrivits för mig, som sitt livs kärlek, sa Jimmy Serler.
Efter ungefär en halvtimmes ceremoni bars kistan ut till en bil av Karolin Hakims bröder, pappa och hennes sambo. Det skedde till tonerna av Ted Gärdestads ”För kärlekens skull”.
Utanför lokalen fanns ett polisuppbåd med bilar och motorcyklar, både för bevakning och för att i kortege eskortera kistan till S:t Pauli norra kyrkogård för gravsättning.
Många grät när kistan sänktes ner i graven. Därefter fick alla som ville ta farväl av Karolin Hakim.
Sanna Olsson hade kommit till kyrkogården tillsammans med flera jämnåriga kompisar, som växt upp tillsammans på Rosengård på samma gård där Karolin Hakims familj bodde.
– Som kvinna tycker jag att det som hänt är fruktansvärt, sa hon.
– Jag kände inte Karolin, vi var några år yngre. Men alla känner till familjen och pappan, de har alltid varit väldigt vänliga och omtyckta, fortsatte hon.
Till gravsättningen kom också Bjarne Hansen, pensionerad överläkare som tidigare jobbat både på Sus och på lasarettet i Helsingborg. Karolin Hakim var den sista läkarstudenten som han handledde i Helsingborg under en kort praktik precis efter läkarstudierna i Polen.
Han fortsatte att följa hennes karriär och rekommenderade henne till ortopeden på Sus där hon jobbade i ett par år.
– Jag rådde henne att söka AT-tjänstgöring ute i landet, eftersom det går snabbare att få. Hon hade bråttom eftersom hon ville bli kirurg – men så blir det inte nu, sa han.
– Karolin var målmedveten, utan att använda armbågarna. Och hon visade stor kunnighet och känsla för läkekonsten, mötena med patienter.
När alla som ville hade tagit farväl av Karolin Hakim, skedde jordfästningen i närvaro av den närmsta familjen.
Fyra svartvita fotografier på Karolin Hakim fanns uppställda intill den vita kistan.Bild: Peter Frennesson
Karolin Hakim blev 31 år gammal. Mordet har väckt starka reaktioner över hela landet. En person sitter häktad misstänkt för inblandning i mordet.
Efter begravningen vill Karolin Hakims familj via ett meddelande till Sydsvenskan skicka ett tack till samtliga som valde att delta vid begravningen. Familjen hälsar även att de kommer att kämpa för att Karolins fall inte glöms bort. De skriver bland annat: ”Vi har hela Sverige bakom oss och vi kommer att hjälpas åt tillsammans för att du ska få din upprättelse.”
Läs också Mordet på Karolin Hakim: Detta har hänt
Gå till toppen