Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med symaskin från Lima till Lomma

De senaste åren har Gloria Checa pendlat mellan hemlandet Peru och Lomma där maken bor. Nu verkar det som familjen snart kan förenas för gott – då vill Gloria sy små kostymer till Lommaborna.

Gloria Checa från Peru och maken Merten Fick från Tyskland startar nytt liv i Lomma.Bild: LILL ERIKSSON
Det kliar i fingrarna på Gloria Checa. Hon kom från Peru till Sverige och Lomma för två år sedan, när hon gifte sig med Merten Fick. Han är uppvuxen i tyska Lübeck, arbetar som global KAM-säljare på datorföretaget Dell och bor i Lomma sedan fyra år. Nu vill Gloria komma i gång med sin karriär.
– Jag syr små superhjältedräkter, prinsessklänningar, robot- och Halloweenkostymer till barn. Jag gör allt själv. Varje vecka får jag förfrågningar av folk och jag har redan fått beställningar, säger Gloria Checa.
Administrativt strul på ambassaden i Peru, oklara försäkringsregler och andra migrationstekniska frågor i Sverige har satt familjen på halster under lång tid.
– Det mesta har löst sig, nu väntar jag bara på mitt personnummer. Utan det kan jag inte göra någonting.
Det har varit mycket pyssel med att få in drygt ettåriga dottern i bvc:s rullor. Barnbidrag och sådant är inte lika akut. Men Gloria vill lära sig svenska och börja jobba. Hon är social, vill gärna börja umgås och prata med andra mammor. Första tiden i Sverige var tuff.
– Jag satt helt ensam hemma med barnet om dagarna när Merten var på jobbet i Köpenhamn.
Han har alltid drömt om att leva här, nära naturen och bland "öppna och trevliga svenskar". Han pratar bra svenska, varje sommar under hela barndomen, firade han semester hos jämnårig i Sverige. Han har en kompis i Lomma sedan innan flytten hit och har fått fler genom att gå med i bostadsrättsföreningens styrelse.
– Men jag grät hela flygresan hit från Lima, jag visste att jag inte skulle träffa min bror och mina föräldrar på länge. Det var verkligen svårt, men sedan började jag sy. Då är jag verkligen avkopplad. Nu har jag hittat min första vän, Jenny, här i Lomma, hon har hjälpt mig mycket och visat bland annat öppna förskolan. Nu känner jag fler än Merten på stan, trots att han bott här dubbelt så länge.
Detta tack vare nya kontakter i lokala Facebookgrupperna Lommakoll och Föräldrar i Lomma.
– Och så sparar vi pengar. Här är det som återanvänds som nytt, i Peru är det skräp.
Där arbetade Gloria på bank. När hon slutade klockan sju på kvällen stack hon hem och sov ett par timmar, sedan till mammas ateljé för att hjälpa till och sy barnkostymer inför stora högtider, särskilt mors dag och evenemang på skolorna.
– Jag älskar klänningar och bad min mamma sy till mig när jag var liten. Jag började själv sy när jag var tio. Sedan tjänade jag tre gånger mer pengar än på banken. Det var stressigt, ibland 300 kostymer på 15 dagar, men det är roligt att skapa.
En del tyger ber hon mamma skicka hit. Alla färgers mjuk, tunn tyll och glansiga, glittriga stretchmaterial i lycra kan vara svåra att hitta i svenska tygbutiker. Gloria syr även sim- och balettkläder, ofta efter barnens egen design på en teckning.
– Barnen vet exakt vad de vill ha och berättar alltid om jag har missuppfattat något.
Gloria Checa har tre symaskiner för olika ändamål, än så länge fungerar det att sy i barnkammaren. Drömmen är att öppna egen syateljé i centrum.
Gloria och Merten träffades 2011, hon har släktingar i Tyskland, så steget till Europa innebar ingen kulturkrock. Hon älskar djur och saknar mest hundarna och kaninerna från Perus gator.
Kärleken har verkligen satts på prov - de har skiljts åt långa perioder, varje gång turistvisum gått ut och när Gloria födde deras barn i Lima.
– Nu tar vi steg för steg mot ett liv tillsammans i Lomma.
Bild: LILL ERIKSSON

"Vår lilla Rapunzel "

"Vår dotter Laura. Vi skickar ofta bilder till min familj i Peru och vi talas vid i videosamtal varje dag, de vill mest se lilla Laura.På hennes rum hänger alla hennes klänningar, för de dagar hon vill förvandlas till enhörningsprinsessa, supertjej, Rapunzel, Snövit, Vaiana eller en prinsessa i Frozen. Jag dekorerar själv tyget, skor och huvudbonader, ja till och med hela dukningar till kalas på samma tema som kostymen."Bild: Privat
Fakta

Gloria Checa

Ålder: 37 år.

Bor: I Lomma.

Familj: Maken Merten Fick, 42 och deras dotter Laura, 1,5.

Gör: Syr barnkostymer och gör ändringar på både vuxna och barns kläder.

Intressen: Sy, pyssla, umgås, dans och musik. Bakar tårtor på samma tema som kostymerna.

Gå till toppen