Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Google storsatsar på svensk vindkraft

Internetjätten Google storsatsar på vindkraftsanläggningar i Örnsköldsvik och Ragunda. Syftet är att säkra att en utbyggd dataanläggning i Finland så mycket som möjligt kan drivas med förnybara energikällor.

Googles vd Sundar Pichai på investeringsresa i Finland. Arkivbild.Bild: Michael Sohn/AP/TT
Produktionskapaciteten för Googles svenska vindkraftsatsningar ska bli 286 megawatt och avtal har skrivits på med Stavro Vind AB samt GE Renewable Energy/Infravia, skriver Google i ett pressmeddelande.
Hur stora belopp som ska satsas av Google i Örnsköldsvik och Ragunda framgår inte, men projekten ingår i ett globalt paket med 18 nya energiavtal där Google uppger att man satsar totalt två miljarder dollar (nästan 20 miljarder kronor) på förnybara energikällor.
”De 286 megawatten i Sverige kommer att utgöra omkring 17 procent av den totala kapaciteten som dagens paket innebär”, skriver Google.
Beskedet om svenska vindkraftsatsningar kommer sedan Google meddelat att bolaget investerar ytterligare 600 miljoner euro, motsvarande 6,4 miljarder kronor, i sin befintliga dataanläggning i Fredrikshamn, Finland. Google köpte anläggningen av stora Enso för tio år sedan och med det nya tillskott lyfter Googles totala investering i Fredrikshamn till två miljarder euro.
– Detta är fantastiska nyheter för Finland, sade premiärminister Antti Rinne på en presskonferens där även Google-chefen Sundar Pichai deltog, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
På finska heter Fredrikshamn Hamina.
Fakta

Google ingår 18 nya energiavtal

I internetjätten Googles globala energisatsning ingår totalt 18 nya avtal om förnybara energiparker med en kapacitet på mer än 1  600 megawatt, som enligt Google inkluderar miljontals solcellspaneler och fler än tusen vindturbiner runt om i världen.

Bland annat ska två vindkraftanläggningar på 255 megawatt byggas i Finland, som likt de nya vindkraftprojekten i Örnsköldsvik och Ragunda ska förse Googles dataanläggning i Fredrikshamn med energi från förnybara energikällor.

Dessutom blir det fem nya solcellsparker i Danmark: i Morsø, Gimming, Norddjurs, Rødby Fjord och Næstved. De ska tas i drift till sommaren 2020 och under slutet av nästa år.

Källa: Google, Ritzau

Gå till toppen