Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Greta-effekten: Detta har hänt

Klimatstrejker i över hundra länder, möte med påven och talare på FN:s klimattoppmöte. I augusti förra året satte sig då 15-åriga Greta Thunberg utanför svenska riksdagshuset för att klimatstrejka. Detta har hänt sedan dess:

20 augusti 2018

Greta inleder sin klimatstrejk

I augusti förra året började Greta Thunberg skolstrejka för att belysa klimatkrisen.Bild: Jessica Gow/TT
Greta Thunberg sätter sig utanför riksdagshuset i Stockholm med ett plakat där det står ”Skolstrejk för klimatet”. Hon sittstrejkar varje dag fram till valet för att uppmärksamma klimatfrågan. Därefter fortsätter hon med sin skolstrejk varje fredag.
9 september 2018

Bjuds in av Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger var bland de första kända namnen att uppmärksamma Thunberg.Bild: RICH PEDRONCELLI
Thunberg bjuds in till Arnold Schwarzeneggers årliga högnivåmöte för klimatet, R20 Austrian World Summit. ”Du inspirerar mig. Fortsätt i skolan och jag skulle gärna vilja bjuda in dig till Wien och R20 så du kan inspirera ännu fler”, skriver Schwarzenegger på Twitter.
30 november 2018

Klimatmanifestationer i hela Sverige

Klimatmanifestationer genomförs i omkring hundra svenska städer. Manifestationerna är delvis inspirerade av Thunbergs skolstrejk. Samtidigt gör tusentals australiska skolelever som den svenska 15-åringen och skolkar för att strejka för klimatet.
3 december 2018

Talar på FN:s klimatmöte

Greta Thunberg talar i Polen.Bild: Alik Keplicz
”Ni säger att ni älskar era barn över allt annat, ändå berövar ni dem på deras framtid. Vi är inte här för att vädja till världens ledare att bry sig, utan för att berätta att förändringens tid är här, vare sig ni vill eller inte. Tack”, säger Greta Thunberg i sitt tal på FN:s klimatmöte i polska Katowice.
7 januari 2019

Malena Ernman svarar på kritik

Greta Thunberg med sin mor Malena Ernman.Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT
I ett Facebookinlägg skriver Malena Ernman, mamma till Greta Thunberg, att dotterns engagemang för klimatet är helt på hennes eget initiativ och att arbetet sker ideellt. Detta efter att det kommit kritik om motsatsen, skriver SVT Nyheter.
23 januari 2019

Talar i Davos

Greta Thunberg möter pressen efter att ha kommit med tåget till Davos.Bild: Valentin Flauraud
Thunberg har fyllt 16 år och håller tal under Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.
24 januari 2019

Tiotusentals demonstrerar i Bryssel

32 000 skolungdomar demonstrerar i Bryssel mot klimatförändringarna. De är inspirerade av Thunbergs klimatstrejk. En vecka tidigare har över 10 000 skolungdomar i Bryssel demonstrerat för en bättre miljö.
3 mars 2019

Merkel stöttar klimatprotester

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Bild: MICHAEL HANSCHKE
I en video på sin officiella hemsida säger tysklands förbundskansler Angela Merkel att hon ”välkomnar att unga människor, skolungdomar, demonstrerar och kräver att vi måste göra något snabbt åt klimatförändringarna”, enligt BBC.
13 mars 2019

Nomineras till fredspris

16-åringen nomineras till Nobels fredspris, skriver Verdens Gang.
14 mars 2019

Forskare stöder skolstrejken

270 klimatforskare från svenska universitet ställer sig bakom kraven som Thunberg och de tiotusentals unga som strejkar för klimatet har.
15 mars 2019

Global strejk för klimatet

I över 120 länder klimatstrejkar hundratusentals unga, inspirerade av Thunberg. De världsomfattande klimatmanifestationerna – över 1 000 enskilda enligt nyhetsbyrån AFP – syftar till att få politikerna att skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen.
29 mars 2019

Samlar tiotusentals tyskar

Greta Thunberg på plats i Berlin.Bild: Kay Nietfeld
Över 20 000 ungdomar ger sig ut på Berlins gator för att protestera mot klimatförändringarna tillsammans med Thunberg.
I början av april deltar omkring 50 000 människor i klimatprotester i flera schweiziska städer, enligt nyhetsbyrån Keystone-ATS.
3 april 2019

Löfven hyllar Greta

Statsminister Stefan Löfven har berömt Thumberg.Bild: Henrik Montgomery/TT
I ett tal i EU-parlamentet hyllar statsminister Stefan Löfven Thunbergs insatser för att samla unga i kampen mot klimatförändringarna.
16 april 2019

Talar i EU-parlamentet

Greta Thunberg i EU-parlamentet.Bild: Jean-Francois Badias
”Jag vill att ni får panik. Jag vill att ni ska agera som om huset brinner”, säger Greta Thunberg inför EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott i Strasbourg.
17 april 2019

Träffar påven

Greta Thunberg träffar Påven.
Thunberg träffar påve Franciskus i Rom.
16 maj 2019

Greta Thunberg på anrik tidskrifts omslag

Klimataktivsten pryder omslaget till Time Magazines aktuella nummer. Sedan tidigare finns hon på tidskriftens lista över världens 100 mest inflytelserika personer.
17 maj 2019

Utses till hedersdoktor

Universitetet i belgiska Mons utser 16-åringen till hedersdoktor, rapporterar Dagens Nyheter.
24 maj 2019

Nästa globala strejk

En andra global strejk för klimatet genomförs, arrangerad av rörelsen Fridays for future. I över 100 länder strejkar hundratusentals människor, enligt rörelsen. Bland annat för att politiker ska följa Parisavtalet och begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.
26 maj 2019

Greta-effekt i EU-valet

Flera gröna partier går fram i EU-valet. Att miljöfrågan kommit upp på dagordningen mer beror till viss del på Thunberg och hennes aktion, tror statsvetare.
– Det andas Greta-effekt, säger Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet till TT.
2 juni 2019

Brev från Dalai lama

Dalai Lama har hyllat Thunberg.Bild: Ashwini Bhatia
”Det är väldigt uppmuntrande att se hur du har inspirerat andra unga människor att följa dig och att säga ifrån”, skriver den tibetanske andlige ledaren Dalai lama i ett brev till 16-åringen.
7 juni 2019

Får stort Amnesty-pris

Thunberg och miljörörelsen Fridays for future tilldelas Amnesty Internationals finaste pris – Ambassador of conscience award.
16-åringen har fått flera andra priser, bland annat franska regionen Normandies frihetspris och tyska priset Den gyllene kameran.
23 juli 2019

Talar i nationalförsamlingen i Paris

I slutet av juli är Thunberg inbjuden att tala i nationalförsamlingen i Paris. Hon passar då på att anklaga såväl politiker som medier för att ha misslyckats med att förmedla vad FN:s klimatpanels rapport säger om klimatet – och i stället lämnat över den uppgiften till den yngre generationen.
– Vi utmålas som de onda som måste berätta för människor om de här obekväma sakerna eftersom ingen annan vill det – eller vågar det, säger Thunberg i nationalförsamlingen.
14 augusti 2019

Seglar över Atlanten

Thunberg vinkar hejdå ombord på båten i engelska Plymouth.Bild: Kirsty Wigglesworth
Som ett led i att resa utsläppsfritt väljer Thunberg att segla över Atlanten för att ta sig till FN:s klimattoppmöte. Före avfärden säger hon till TT:
– Jag har med mig kläder, böcker, lite brädspel som klarar av att det snurrar runt och en gosedjurskanin som jag har fått av en person som jag känner. Det kommer att bli utmanande, såklart, för alla på båten. Det måste man vänta sig.
28 augusti 2019

Anländer till New York

Båten seglar förbi Frihetsgudinnan.Bild: Craig Ruttle
Två veckor efter avfärd anlände Thunberg och övrig besättning till New York. Vid landstigningen på Manhattan hade hon ett tips till USA:s president:
– Mitt budskap till Trump är: Lyssna till vetenskapen! Men han lyssnar uppenbarligen inte.
31 augusti 2019

Demonstrerar utanför FN-högkvarteret

Thunberg utanför FN i New York.Bild: Bebeto Matthews
Under ett enormt medieuppbåd demonstrerar Greta Thunberg tillsammans med amerikanska ungdomar vid FN-högkvarteret i New York.
”På egen hand kommer jag inte kunna uppnå särskilt mycket, men tillsammans så kan vi sätta klimatkrisen högst upp på dagordningen, där den självklart hör hemma idag”, skriver Greta Thunberg i ett mejl till TT.
13 september 2019

Miljöprotest utanför Vita huset

Thunberg utanför Vita huset.Bild: Susan Walsh
Greta Thunberg och ytterligare hundratals miljömedvetna i alla åldrar samlas utanför Vita huset i Washington DC i USA i en manifestation för miljön.
17 september 2019

Mottar Amnesty Internationals finast pris

Greta Thunberg och miljörörelsen Fridays for future mottar Amnesty Internationals finaste pris, ”Ambassador of conscience award”.
18 september 2019

Framträder inför den amerikanska kongressen

Thunberg framträder i den amerikanska kongressen i Washington. Hon uppmanar ledamöterna, flera av dem skeptiker till att människan orsakat klimatförändringar, att sätta in krafttag.
– Jag vill inte att ni lyssnar på mig, jag vill att ni lyssnar på vetenskapen. Sedan vill jag att ni enas bakom vetenskapen, och därefter vill jag att ni vidtar verkliga åtgärder, säger hon.
Gå till toppen