Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen utgår från att föremålet på Amiralsgatan var farligt: ”Har inte kunnat avfärda det”

På fredagsförmiddagen spärrades Amiralsgatan av, efter att ett misstänkt farligt föremål hittats utanför en fastighet. Polisen utgår från att föremålet var farligt och hade kunnat orsaka skada. Med hjälp av Nationella bombskyddet placerades föremålet i en explosionssäker behållare och fraktades från platsen.

Strax före klockan nio fick polisen in samtal om ett misstänkt farligt föremål utanför en fastighet på Amiralsgatan. En patrull åkte till platsen och spärrade av de angränsande kvarteren, från Kommendörsgatan i öst, Föreningsgatan i söder och Gustav Möllers gata västerut samt Drottninggatan norrut.
Nationella bombskyddet tillkallades och påbörjade vid elvatiden arbetet med att identifiera föremålet.
En timme senare hade föremålet placerats i en explosionssäker behållare och bombskyddets säkerhetsfordon körde ut från centrum längs Amiralsgatan. Strax därpå började brandbilar och ambulanser lämna platsen, rapporterade Sydsvenskans medarbetare.
Polisen har skrivit en anmälan, rubricerad försök till allmänfarlig ödeläggelse. De utgår från att föremålet var farligt och hade kunnat ”orsaka skada”.
– Sedan är inget konstaterat ännu, vi måste analysera det först innan de kommer med ett slutgiltigt besked, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Hon kan inte säga exakt vad det rör sig om för föremål – hur det ser ut och om det är ett föremål som misstänks ha sprängverkan.
– Man tar alltid höjd för att det kan vara farligt. Ibland kan man avfärda det rätt snabbt. Här har man väl inte kunnat avfärda det lika snabbt, säger Evelina Olsson.
Bombskyddets vagn med det explosionssäkra ”ägget” har anlänt till platsen..Bild: Bengt Arvidson
Avspärrningarna hävdes strax efter att föremålet hade transporterats bort.
Arbetsförmedlingen hade stängt Kundtorget vid Föreningsgatan. Både anställda och arbetssökande fick lämna lokalerna.
Polisen uppmanade under insatsen boende i fastigheterna att tills vidare hålla sig inomhus. Även de närbelägna skolorna påverkades. På Latinskolan har idrottslektionerna ställts in, enligt källor till Sydsvenskan. På Pauliskolan var eleverna tvungna att hålla sig inne på skolans område.
– Vi blev tillsagda att hålla skolan inrymd. Det innebär att eleverna får vara i skolbyggnaden eller på skolgården, men inte ska lämnar området, säger rektor Åse Nilsson till Sydsvenskan.
Avspärrningen orsakade rejäla störningar i trafiken. Flera extra långa ledbussar Malmöexpressen linje 5 blev fångade i en fälla på Föreningsgatan. De är så långa och tredelade att de inte kunde vända på gatan som de vanliga bussarna.
Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen