Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sluta skjut-projektet fortsätter nästa år också

Skjutningar och mord har minskat i Malmö sedan projektet Sluta skjut startade. Nu förlängs samarbetet mellan polisen, Malmö stad och Frivården ett år till.
– Ju längre tid som har gått, desto säkrare har jag blivit på att detta är bra, säger Stefan Wredenmark, en av polisens koordinatorer.

Stefan Wredenmark, polisens koordinator på Sluta skjut.Bild: Rolf Olsson
Det finns 200 grovt kriminella i Malmö som står bakom flera skjutningar.
17 har bjudits in till Sluta skjut-möten och minst lika många har varit inbjudna till andra möten med olika myndigheter.
Där har de fått reda på att de kommer att jagas – om de fortsätter att skjuta. Men också att det finns en väg ut ur kriminaliteten.
Sedan har de fått i uppgift att sprida informationen till sina vänner.
Det första mötet var i oktober, 2018.
– Vi har ett bättre statistiskt resultat än vad vi har haft de senaste tre åren. Både skjutningar och dödsfall genom skjutningar har minskat, säger Glen Sjögren, polisens andra koordinator.
Om det verkligen beror på Sluta skjut ska Malmö universitet utvärdera. Och om det är så, ska projektet spridas även till andra städer i Sverige.
– Minskningen kan ju bero på andra saker. Vi har fantastiskt bra utredningsresultat med många grovt kriminella som är häktade och dömda till fängelse. Och det kom en ny strängare vapenlag 2018, säger Glen Sjögren.
Från början skulle projektet sluta januari 2020, och sedan skulle utvärderingen vara klar januari 2021. I veckan beslutade polis, kriminalvård och Malmö stad att förlänga projektet i ett år tills utvärderingen är klar.
Än så länge har polisen haft två möten med de kriminella – och ett nytt planeras i höst.
– Vi var skeptiska initialt till Sluta skjut. Vi har nog varit med för länge. Vi har sett insatser som startats och lagt ner – Alfred, Olivia, Leo, Fokus Malmö – utan effekt, säger Stefan Wredenmark.
Men Sluta skjut visade sig snart vara helt annorlunda än de andra polisinsatserna som i princip innebar att Malmöpolisen tillfälligt fick mer resurser för att häva våldsvågen.
Sluta skjut är ett annat sätt att arbeta men med de befintliga resurserna och tillsammans med andra myndigheter, bland annat med socialtjänsten som kan erbjuda hjälp till de kriminella.
– Jag har aldrig tidigare sagt till en kriminell: ”Jag vill inte att du ska dö.” Det är helt nytt för oss. Nu har vi kunnat säga: ”Vi bryr oss om er, men om ni begår ett grovt våldsbrott så är ni i fokus – och alla era vänner”, säger Stefan Wredenmark.
Om någon begår ett våldsbrott är det inte bara polisen som agerar utan också andra myndigheter – som Kronofogden, Försäkringskassan och tullen.
– Målet är att ingen ska vilja vara i den mest våldsamma gruppen. Vi har ökat fokus på dem för att få stopp på det grova våldet, säger Glen Sjögren.
De hoppas att projektet och samarbetet ska fortsätta.
– Ju längre tid som har gått har gått, desto säkrare har jag blivit på att detta är bra. Nu har vi alternativ att lämna till de kriminella, säger Stefan Wredenmark.
Glen Sjögren är polisens ena koordinator för Sluta skjut.Bild: Therese Thomasson
Fakta

Sluta skjut

Sluta skjut är ett samarbete mellan polisen, Malmö stad, Kriminalvården och civilsamhället.

Projektet i Malmö är ett pilotprojekt för hela landet, om det är framgångsrikt i Malmö ska det spridas till andra städer.

Projektet jobbar enligt GVI, Group Violence Intervention, en amerikansk metod som arbetar bland annat med Call-Ins, alltså informera kriminella om konsekvenser som drabbar hela gruppen om en person skjuter någon annan och att erbjuda en väg ut från ett liv i våld och en väg in i samhället igen.

.
Gå till toppen