Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Traktorarbete rev upp gräs i minneslunden: ”Olämpligt att köra över en gravplats”

Alf Perssons besök hos sin mamma, som vilar vid Bara kyrka, blev inte vad han hade väntat sig. Över gräset mitt i minneslunden körde en traktor.

Efter arbetet i minneslunden är gräset upprivet.Bild: Privat
– De körde ner den lilla fina minneslunden helt och hållet. Jag tror inte att min gamla mamma tog så illa vid sig, men det är olämpligt att man kör över en gravplats. Man måste visa respekt för dem som kommer till en minneslund för att hedra sina anhöriga, säger Alf Persson.
På torsdagen besökte han sin mamma, vars aska finns i minneslunden i Bara, men blev mycket illa berörd av arbetet som pågick.
Han ifrågasätter att man alls behövde använda arbetsfordonet där.
– Minneslunden ska inte fungera som vändplats för en traktor, det måste man kunna hantera på annat sätt. Det är ungefär som att köra över vilken grav som helst, jag tycker att det känns som gravskändning.
Kyrkogårdens personal har använt en mindre traktor för att forsla bort Ölandssten från minneslunden, där en gångstig läggs om. Ett tungt arbete som inte skulle gå att genomföra på annat vis, enligt församlingen.
Kyrkoherde Mats Magnusson ser inte att man hanterat arbetet på fel sätt.
– Jag litar på min kyrkogårdspersonal som tar de beslut som är nödvändiga för att utföra det arbete som krävs. Det är jättetråkigt att man upplevt det som olustigt, och jag har full förståelse, men vi var tyvärr tvungna att göra så här.
Hur brukar ni tänka kring att utföra arbeten på kyrkogården, där det finns gravar och kanske sörjande anhöriga?
– De som jobbar på kyrkogården springer inte över gravar i onödan. Men vid större arbeten är det ibland oundvikligt att man kanske kör över en minneslund, eller att man behöver flytta något. Vi som jobbar i kyrkan vet hur känsligt det är och vi arbetar alltid med största varsamhet.
Arbeten utförs som regel under så kort tid som möjligt, och med minsta möjliga intrång, enligt Mats Magnusson.
Arbetet ska pågå till onsdag eller torsdag. Efteråt ska området återställas och en ny gräsmatta sås.
När stenen runt minneslunden tagits bort ska gångarna hårdgöras med packad grus, för att rullstolar och rullatorer enklare ska kunna ta sig fram.
– Det är en tillgänglighetsanpassning, säger Mats Magnusson.
Gå till toppen