Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Borgerliga i Danmark väljer väg efter dramatisk ledarturbulens

På lördag väljer Danmarks största borgerliga parti Jakob Elleman-Jensen till ny ordförande, efter en turbulent sommar då den tidigare ledningen tvingades avgå. Med honom i spetsen väntas högerliberala Venstre åter luta sig tungt på sitt liberala ben.

Striden på Venstres extra landsmöte står istället om andranamnet i partiet: den kontroversiella Inger Støjberg eller klassiskt liberala Ellen Trane Nørby. I den brännheta flykting-och asylpolitiken är Støjberg höken och Nørby duvan.
Jakob Elleman-Jensen är kanske mest känd för att han är son till Uffe Elleman-Jensen, utrikesminister i elva år och partiledare för Venstre 1984-98.
Han väntade själv länge med att ge sig helhjärtat in i politiken. Istället gjorde Jakob Elleman-Jensen karriär inom militären, tog examen i handelsrätt och jobbade i det privata näringslivet. Först 2011 valdes han in i folketinget.
Jakob Ellemann-Jensen är ohotad som ny partiledare för högerliberala Venstre, Danmarks största borgerliga parti.Bild: Niels Christian Vilmann
Den 45-årige Jakob Elleman-Jensen beskrivs som en god talare med glimten i ögat, ”bra på att kommunicera”. Han väntas attrahera borgerliga väljare i Danmarks storstäder, något som Venstre haft lite svårt med.
Det är känt att Jakob Elleman-Jensen lämnade Venstre 2007 i protest mot partiets samarbete med Dansk Folkeparti. Han gick snabbt med igen då Lars Løkke Rasmussen blev partiledare 2009.
Var han står numera i asyl- och flyktingpolitiken, och andra politiska frågor, är inte helt tydligt trots att Elleman-Jensen varit både miljö- och livsmedelsminister och politisk ordförande för Venstre. Han ses som en samlande kraft i Venstre efter den turbulenta ledarstrid som utspelat sig inför öppen ridå.
Motsättningarna och tjuvnypen mellan partiledaren Lars Løkke Rasmussen och hans kronprins Kristian Jensen blev efter valförlusten 5 juni så hårda att de hotade slita sönder partiet.
Sista helgen i augusti tvingades de båda avgå: Løkke Rasmussen i vredesmod och Kristian Jensen i tårar.
Lördagens personval kan påverka vilken väg den borgerliga oppositionen i Danmark tar, vilka partier som kan tänkas samarbeta.
Kandidaterna till vice-posten har påhejare i olika delar av partiet:
• Inger Støjberg, tidigare integrationsminister, är mest känd för att hon firat med tårta när nya åtstramningar genomförts för flyktingar och asylsökande. Populär i partiets nationalkonservativa falang men måttligt omtyckt av andra.
Inger Støjberg kan bli nya vice partiledare i Venstre. Den tidigare integrationsministern är känd för sin hårda stil, och är kontroversiell även inom partiet.Bild: Henrik Montgomery/TT
• Ellen Trane Nørby. Utmanare från den mer socialliberala grenen i Venstre som med obehag sett beslut som burkaförbudet och andra symbolbeslut. Varm EU-vän. Tidigare hälsominister och minister för barn- och ungdomsfrågor.
Båda kandidaterna är från Jylland – oändligt viktigt i ett parti som har sina rötter bland lantbrukare och småföretagare.
Inger Støjberg är favoriten. Jakob Elleman-Jensen har tidigare sagt att de visserligen varit oeniga i en rad frågor men att det ska finnas utrymme inom Venstre för olika åsikter – så länge partiledarens ord väger tyngst.
Det sista Venstre vill ha är ett ledargarnityr som inte drar jämnt igen.
Gå till toppen